Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"Obegripligt att behålla reklamskatten"

Publicerad: 13 Juni 2013, 05:38
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:42

Elva tidningschefer går i dag till attack mot regeringen och reklamskatten, som man anser missgynnar svenska tidningar.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSydsvenskanMittmediaDagens Nyheter

Det är i en artikel på DN Debatt som bland andra Sydsvenskans vd och chefredaktör Lars Dahmén, Dagens Industris chefredaktör Peter Fellman, Nerikes Allehandas tidningschef Katrin Säfström och kvällstidningscheferna Jan Helin och Thomas Mattsson riktar hård kritik mot att reklamskatten ännu inte slopats.

Frågan har varit aktuell i över tio år trots att regeringar av olika färg flera gånger sagt att de vill slopa reklamskatten och nu riktar tidningscheferna hård kritik mot politikerna.

Detta då man anser att reklamskatten är en straffskatt som snedvrider konkurrensen samt gynnar andra medieslag och internationella aktörer.

" Journalistiken befinner sig inte i kris, men den traditionella affärsmodellen är satt under tryck. Därför är det obegripligt att Sverige behåller den så kallade reklamskatten, som missgynnar svenska tidningar till förmån för Facebook och Google", skriver tidningscheferna.

De poängterar också att reklamskatten, trots sin begränsade storlek i statsbudgeten, är en mycket viktig fråga.

" För svensk journalistik handlar det om många miljoner som skulle kunna användas för att bedriva ett kvalificerat nyhetsarbete. Trots sitt namn är nämligen reklamskatten inget annat än en skatt på tidningsjournalistik. Den drabbar varken direktreklam, tv, internet eller radio utan riktar sitt fokus mot svensk dagspress, enbart".

Att Sverige behåller reklamskatten anser man vara "obegripligt".

" I kampen om annonskronorna missgynnar den svenska tidningar till förmån för globala aktörer som Facebook och Google. Och skatten slår givetvis inte mot annonsen eller annonsören utan mot kärnan i vår verksamhet: journalistiken. De dryga 90 miljoner kronor som dagstidningarna väntas betala under 2013 är en försumbar del av statsbudgeten, men motsvarar ungefär 150 journalisttjänster".

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.