Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Nytt presstöd kan påskyndas

Publicerad: 6 december 2012, 07:14
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:02

Kulturministern är beredd att snabba på Presstödsutredningen för att hjälpa dagspressen.


Ämnen i artikeln:

Lena Adelsohn LiljerothDagens Nyheter

Enligt plan ska regeringens tillsatta presstödsutredning presentera sitt arbete i augusti nästa år, och de nya reglerna ska träda i kraft först 2017.

Den senaste tiden har många röster höjts om att skynda på processen, eftersom dagspressbranschen befinner sig i en kris och många tidningar inte ser ut att överleva till 2017.

Nu öppnar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth för första gången för en påskyndning av presstödsutredningen. I en intervju med DN säger hon att det inte finns några hinder för att utredningens förslag genomförs tidigare än 2017.

– Om ett par dagar ska jag träffa presstödskommittén och se vilka bedömningar den gör av den ekonomiska situationern för tidningarna och om vi kan komma i gång snabbare, säger kulturministern till tidningen.

Tidningsbranschen har även ställt krav på ett tiläggsdirektiv till utredarna om ett akut omställningsstöd för tidningar som går från papper till webb.

– Jag ska ta upp även den frågan med utredarna när vi ses nästa vecka. Men det är inget enkelt beslut eftersom det ska godkännas av både den svenska riskdagen och EU-kommissionen eftersom det i så fall handlar om ändringar i det nu gällande presstödet, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

I intervjun pratar hon även om reklamskatten, som fortfarande finns kvar trots riksdagsbeslut för tio år sedan om att den ska avvecklas.

– Jag kan inte påstå att jag har drivit den här frågan eller att jag har förlorat den. Den har inte stått så högt på min lista. Det finns inga förutsättningar att ta bort reklamskatten nu, svarar kulturministern på frågan om det är finansminister Anders Borg som sätter käppar i hjulen.

Läs mer om dagspressens krav på hur regeringen bör hjälpa till i krisen i DM Plus.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.