Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Nytt mediestöd ska stärka lokaljournalistiken

Publicerad: 14 Mars 2018, 08:27
Uppdaterad: 14 Mars 2018, 10:33

I propositionen "Journalistik i hela landet" föreslår regeringen bland annat nya former av mediestöd som ska stärka lokal journalistik.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkeRegeringen

Det var igår 13 mars som regeringen överlämnade propositionen "Journalistik i hela landet" till riksdagen.

I den föreslås nya former av teknikneutralt mediestöd, med syfte att främja allmänhetens tillgång till nyhetsförmedling i delar av landet som har begränsad eller ingen medial bevakning.

Dessutom föreslås ett utvidgat innovations- och utvecklingsstöd, som ska betona innovation och successiv rörelse mot högre grad av utveckling.

Båda stöden ska kunna sökas av alla typer av nyhetsmedier.

LÄS MER: "Presstödet höjs – ska stärka lokaljournalistiken"

­– Nu tar vi ett konkret och tydligt steg för att värna den betydelsefulla lokala journalistiken. Med de nya stödformerna som regeringen nu föreslår får Sverige ett mer modernt mediestöd, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, i ett pressmeddelande.

Regeringen föreslår också höjningar av stödnivåerna för distributionsstödet med 50 procent, och en höjning av driftsstödet med 10 procent för tidningar som kommer ut minst tre gånger i veckan. Samtidigt föreslås en förlängning av den nuvarande presstödsförordningen.

Förändringarna behöver godkännas av Europeiska kommissionen innan de kan träda i kraft.

Ansökningar om de nya stödformerna ska prövas av presstödsnämnden vid Myndigheten för press, radio och tv. Nämnden föreslås byta namn till Mediestödsnämnden för att bättre reflektera dess bredare uppdrag.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkeRegeringen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.