Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Nya TU-bossen: "Känner mig hedrad"

Publicerad: 2 Februari 2013, 05:38
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:57

Möjligheten att bedriva granskande journalistik och ett konkurrensvänligt klimat inom mediebranschen. Det är två hjärtefrågor för Bengt Ottosson, som väntas bli ordförande för Tidningsutgivarna.


Ämnen i artikeln:

TidningsutgivarnaExpressenTU

I torsdags stod det klart att Expressens vd Bengt Ottosson föreslås ta över som ordförande i branschorganisationen Tidningsutgivarna efter Tomas Brunegård.

För dagensmedia.se berättar han om sina förväntningar och ambitioner med uppdraget.

– Självklart känner jag mig att hedrad över att valberedningen har föreslagit mig, men det är på TU:s årsmöte i mars som själva valet görs.

Vilket anser du är TU:s viktigaste uppgift?

– TU har under den senaste åren genomgått stora förändringar, dragit ner kostnader och skapat en liten organisation som kan fokusera på de frågor som är centrala för branschen.

– Vi ska ur ett publicistiskt perspektiv skapa förutsättningar för att bedriva opinionsbildning och nyhetsjournalistik och affärsmässigt skapa villkor för att konkurrera framgångrikt i den snabbt förändrade medievärlden.

Anser du att TU borde bli mera kraftfullt och i så fall hur?

– För ett ha ett kraftfullt TU krävs att att man har en stark förankring hos medlemmarna. I en organisation där de olika medlemmarna har rätt stora skillnader i versamhetsförutsättningarna och ibland också är konkurrenter är det viktigt att fokusera på viktiga gemensamma frågorna för vår bransch. De senaste årens förändringar av TU är viktiga steg i den riktningen, men det finns säkert mer att göra fortsättningsvis.

Vilka frågor brinner du för?

– Jag tycker att det är viktigt att TU tillsammans med Utgivarna håller ögonen på de försök som görs från olika håll att begränsa möjligheterna att bedriva en kraftfull granskande och undersökande journalistik.

– Viktigt är också att tidningarna får marknadsmässigt rättvisa konkurrensförutsättningar, inte minst viktigt i den strukturomvandling som nu pågår med tilltagande styrka.

Vilka förändringar kommer ditt ordförandeskap att innebära för TU?

– Det blir inga dramatiska förändringar om jag blir ordförande utan min ambition är fortsätta utvecklingen av TU i den riktning som TU:s styrelse under Tomas Brunegårs ledning stakat ut.

Kan du nämna något specifikt?

– Det är Tomas som drivit de viktiga förändringarna av TU och han har också spelat en avgörande roll i bildandet av Utgivarna.

Helen Preutz


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.