Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Nya rön: kvinnors brott förklaras oftare i medierapporteringen

Publicerad: 23 september 2019, 05:58

När svenska medier rapporterar om kvinnliga förövare försöker de oftare förklara handlingen. Det visar en ny studie.

Foto: Janne Næss

Hur medier skriver om kvinnliga respektive manliga brottslingar skiljer sig åt. Bland annat genom att kvinnors brott i större utsträckning förklaras. Det visar en undersökning från Stockholms universitet.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetDagens Nyheter

I de fall medier skriver om kvinnliga brottslingar görs oftare ett försök att förklara gärningen än när det är en man som begått brottet. Det visar en studie av Stockholms universitet, vilken publiceras i tidskriften Nordic journal of criminology.

– Man har kanske inte ett svar men man spekulerar kring förklaringar, vilket kan tyda på att det uppfattas som mer avvikande, som något man måste förklara, säger Tove Pettersson, professor i kriminologi och medförfattare till studien, till TT.

I studien har forskarna på Stockholms universitet analyserat artiklar från Dagens Nyheter och Aftonbladet. De undersökta artiklarna, som har publicerats under åren 1905–2015, handlar om män och kvinnor som begått brott. Totalt ingick 643 artiklar om kvinnor och 1 212 artiklar om män i materialet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AftonbladetDagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.