Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Nya presstödet gynnar medelstora tidningar

Publicerad: 8 Augusti 2013, 06:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:38

Ta bort storstadsstödet och inför stöd för digitala prenumerationer föreslår Presstödskommittén i sin utredning till hur presstödet ska förändras.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioPresstöd

Presstödskommittén föreslår att taket för hur många prenumererande exemplar en tidning med presstöd får ha tas bort. Samtidigt föreslås det särskilda storstadsstödet slopas. Förslaget skulle gynna små och mellanstora tidningar medan större tidningar drabbas hårdare, rapporterar Ekot.

Som systemet ser ut i dag krävs det att en tidning har en upplaga på 1 500 exemplar för att få stöd. Enligt det nya förslaget ska gränsen höjas till 2 000 exemplar. Man föreslår även att stöd betalas ut för digitala prenumerationer.

I praktiken innebär förslaget att dagens system bibehålls med små förändringar. Enligt Ekot råder bred enighet kring förlaget, dock finns det de som hoppats på mer omfattande förändringar. En av dem är den vänsterpartistiska riksdagsledamoten och före detta journalisten Wiwi-Anne Johansson.

– Mediesituationen förändras för varje dag som går. Man konsumerar medier på ett annat sätt och då känns det lite gammeldags kanske att komma med olika förändringar i rådande system, säger Wiwi-Anne Johansson till Ekot.

Utredningen presenteras om några veckor. Sedan får regeringen hantera förslagen som är tänkta att genomföras 2017.

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioPresstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.