Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Ny studie: mer kritisk #Metoo-bevakning i Danmark

Publicerad: 16 september 2019, 07:05

I svenska tidningar beskrevs #MeToo som en folkrörelse – i danska tidningar som en häxjakt.

Foto: Pixabay

#Metoo-rörelsen fick betydligt mer medieutrymme i Sverige än i Danmark, visar en ny studie från Nordicom. ”Svenska medier beskriver #Metoo med termer som ”en revolution”, säger medieforskaren Tina Askanius.


Ämnen i artikeln:

metooGöteborg

Hösten 2017 drog #Metoo-rörelsen igång runt om i världen. På Nordicom, vid Göteborgs universitet, har forskare tittat på hur den svenska och danska mediebevakningen av #metoo sett ut.

Tillsammans har medieforskarna Tina Askanius vid Malmö universitet, och Jannie Møller Hartley vid Roskilde universitet, gått igenom hundratals artiklar för att jämföra den svenska och danska rapporteringen.

Resultatet visar att #Metoo uppmärksammades runt fyra gånger så mycket i de svenska tidningarna som i de danska. I Sverige fick frågan också större uppmärksamhet från politiker, som pratade om #Metoo på nyhetsplats. I Danmark tog #Metoo i stället plats på kultur- och åsiktssidorna, vilket också ses som en anledning till att politiker inte pratade om #Metoo. 

− I Danmark presenterades #Metoo som något man kan ha olika attityder till, inte som ett strukturellt problem som kräver svar från danska politiker eller ändrad lagstiftning. Det faktum att #Metoo behandlades som ett debattämne innebar att praktiskt taget inga danska politiker kommenterade frågan under perioden, säger Jannie Møller Hartley i ett pressmeddelande.

Studien visar också att rörelsen beskrevs på olika sätt i Sverige och Danmark. 

− Berättelsen om #Metoo som en ”häxjakt” och en ”olaglig folkdomstol”, som nästan saknas i svensk rapportering, genomsyrar dansk täckning. Samtidigt ser vi i svenska medier en berättelse om #Metoo som en folkrörelse och en kamp mot maktstrukturer, säger Tina Askanius och vidare:

– Svenska medier beskriver #Metoo med termer som ”en revolution”, en ”folkrörelse”, en ”ramaskri i tystnadskulturen”, en ”lavin”, ett ”paradigmskifte” och man hänvisar till en före och en efter #Metoo.

Läs mer: 

DEBATT: ”Metoo-journalistiken satte slapp medieetik i blixtbelysning” 

Uppdrag Granskning fälls för #metoo-program 

Därför åtalas Cissi Wallin för grovt förtal 

Julia V. Caesar

Reporter

Ämnen i artikeln:

metooGöteborg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.