Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Ny policy ska garantera Expressens kvalitet

Publicerad: 30 mars 2011, 07:15
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:15

Expressen utvecklar stilboken från 2010 och inför nu en allomfattande kvalitétspolicy som reglerar allt från wallrafferi till hur medarbetarna ska ta emot nya kollegor under första dagen på jobbet.


Det var i maj förra året som Expressen uppdaterade sin klädkod för att medarbetarna skulle se mer respektabla ut när de var ute på jobb.

– Jag har sagt att vi ska se över hur vi klär oss och de flesta har hållit med. Jag tror vi har mycket att vinna på att uppträda mer förtroendefullt. Här finns mycket att göra bland svenska dagstidningar, sa Expressens chefredaktör Thomas Mattsson då till dagensmedia.se.

Nu har tidningen tagit ut nya riktlinjer för hur medarbetarna ska uppträda och agera. Kvalitetspolicyn är framtagen av Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och biträdande chefredaktör Per-Anders Broberg och behandlar bland annat wallrafferi och vikten att snabbt ta in rättelser eller genmälen.

I policyn finns kapitel som: ”Allmänt”, "Uppträdande”, ”Arbetsrutiner”, "Bildjournalistik”, ”Klädpolicy”, ”Rätt och riktigt”. Policyn ska ses som ett stöd för medarbetare och arbetsledare.

– Detta är nästa steg i det kvalitetsarbete som egentligen inleddes med Anna-Clara Welanders och Irina Hallings reporterseminarier för några år sedan. Därefter deltog alla medarbetare i ett stort varumärkesarbete om bland annat "trovärdighet", och parallellt infördes i tidningen daglig rättelsespalt och "Fråga Expressen"-enkäten, säger Thomas Mattssson till dagensmedia.se.

Varje medarbetare ska få ta del av kvalitetspolicyn, som levereras tillsammans med flera bilagor som exempelvis spelregler för press, radio och tv.

Även vikarier ska läsa policyn innan ett kontrakt skrivs på och nya medarbetare kommer också få ta del av Expressens värderingskompass.

Hur har era medarbetare reagerat på policyn?

– De medarbetare och chefer som har tagit del av policyn hittills har varit positiva till att vi ska höja kvaliteten i alla steg från samarbetsformer till arbetsmetoder till vad som de facto publiceras. Jag tror att alla våra journalister har ambitionen att göra Expressen bättre i alla avseenden, och den här policyn blir därför ett stöd för oss alla.

Kan du ge ett konkret exempel på vad som står i policyn?

– Nej, först ska vi diskutera kvalitetspolicyn internt. Men det är ingen hemlighet att vi exempelvis ska bli ännu mer generösa med credit till andra medier, och jag ser också gärna att vi blir ännu bättre på att ta emot och introducera nya medarbetare. Det är ju de som ska göra Expressen i framtiden.

Är ni den stiligaste kvällstidningen nu?

– Det är kanske inget mål i sig, vi har ju egentligen inte flyttat fram positionerna i klädkodsfrågan jämfört med tidigare år. Men utanför mitt arbetsrum nu ser jag just nu en prydlig Ingvar Hedlund, och förr om åren har jag sett honom med älghorn på huvudet och ibland också i karolineruniform… så kanske?

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.