NWT:s vd: "Upp till varje tidning"

NWT har inget centralt stopp för annonser från nazisitiska partiet som till exempel Svenskarnas Parti, säger koncernens vd Mats Muregård.

Tidningen Dalslänningen, som ingår i NWT-koncernen, publicerar en annons för Svenskarnas Parti. Annonsen är en del i en kriminellt belastad partiföreträdares personvalskampanj för att knipa en plats i kommunfullmäktige i Färgelanda.

Mannen är dömd fyra gånger för hets mot folkgrupp mellan 1998 och 2006, enligt Nyheter24.

NWT-koncernens vd Mats Muregård fick kännedom om annonsen igår.

– Vi har ansvariga utgivare för respektive tidning. Ansvariga utgivare har skyldighet att granska det som kommer in i tidningen. Vi lägger oss inte i det från central nivå. Men vi har sagt att man nu under valrörelsen ska vara väldigt noggrann med vad man tar in, säger Mats Muregård till Dagens Media.

Annonser som uppmanar till brottsliga handlingar är dock uteslutet, säger Muregård. Men att ta in en annons för en organisation som representeras av en kriminellt belastad person är en annan sak.

– Vi har inte gått ut och sagt att man inte ska ta in annonser för Svenskarnas Parti. Men personligen tycker jag inte att man ska göra det. Men det är upp till respektive ansvarig utgivare, säger Mats Muregård.

Thomas Wallin, redaktör och ansvarig utgivare på Dalslänningen, har sagt att annonsen för Svenskarnas Parti togs in av misstag.

 

Publicerad 2014-08-27 10.25Uppdaterad 2015-12-06 12.30

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: