Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Nu prövas Expressens vapenköp i HD

Publicerad: 13 januari 2015, 08:08
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:17

Efter fällande domar i både tingsrätt och hovrätt tar sig Högsta domstolen i dag an vapenbrottmålet mot Expressen.


Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Det var i maj 2012 som Malmö tingsrätt fällde Expressens chefredaktör Thomas Mattsson för anstiftan till vapenbrott, den tidigare nyhetschefen Andreas Johansson för medhjälp till vapenbrott och reportern Diamant Salihu för vapenbrott.

Bakgrunden till det omtvistade reportaget där Diamant Salihu köpte ett illegalt vapen som sedan lämnades över till polisen, var skjutningarna i Malmö 2010 där serieskytten Peter Mangs senare fälldes.

Domen överklagades till Hovrätten över Skåne och Blekinge som i februari 2013 fastställde tingsrättens dom – helt utan ändringar.

Expressen överklagade domen till Högsta domstolen som alltså tar upp fallet idag.

– Det här är en typisk intressekonflikt mellan publicistik och juridik, och jag ser därför fram emot HD:s utslag. Expressens uppfattning är att den undersökande journalistik som avslöjade illegal vapenhandel inte var brottslig, kommenterar Thomas Mattsson HD:s stundade prövning på sin blogg.

 

LÄS ÄVEN:

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.