Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Nu inleds slutstriden om spelannonserna

Publicerad: 13 November 2012, 12:48
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:05

I morgon prövar Högsta domstolen det uppmärksammade spelannonsmålet. Vinner Anders Gerdin och Otto Sjöberg kan totalförbudet mot utländska spelannonser krossas.


Ämnen i artikeln:

TidningsutgivarnaExpressenTUAftonbladet

Nu ska det slutligen avgöras av Högsta domstolen. Ska svenska medier få publicera annonser från utländska spelbolag? Eller ska totalförbudet befästas?

Hundratals annonsmiljoner står på spel.

– I praktiken har vi i dag ett totalförbud för annonser från utländska spelbolag, säger Hanna Lind, jurist på Tidningsutgivarna.

I morgon är Anders Gerdin och Otto Sjöberg kallade till Högsta domstolen, som ska avgöra det principiellt mycket viktiga målet. Domstolsförhandlingen inleds klockan 9:30 på onsdagsmorgonen.

Vinner de före detta chefredaktörerna kommer den svenska lagstiftningen troligen att behöva ändras.

Tidningsutgivarna är försiktigt positiva inför prövningen.

– Det finns goda möjligheter att HD öppnar upp för att medieföretag kan få ta in annonser från utländska spelbolag, säger Hanna Lind.

Det skulle innebära att en annonsmarknad hittills reserverad för aktörer som MTG och SBS, som lyder under utländsk lagstiftning, kan öppnas för samtliga svenska medier.

Under 2011 lade enbart Unibet, Bet365, Pokerstars.com, Mr. Green och Betsson över 400 miljoner kronor brutto på annonsköp i Sverige, enligt Sifo reklammätningar.

Om förbudet faller kommer förmodligen marknaden att växa.

– Det finns ett stort intresse från annonsörerna och pengar att hämta för medieföretagen, konstaterar Hanna Lind.

Striden om spelannonserna har pågått sedan 2003 – då Expressen och Aftonbladet valde att publicera reklam för utländska spelbolag.

Något som fick Lotteriinspektionen att dra tidningarnas dåvarande chefredaktörer Otto Sjöberg och Anders Gerdin till domstol för att har brutit mot de så kallade främjandeförbudet i Lotterilagen. Tingsrätten gick på Lotteriinspektionens linje, medan hovrätten istället friade de forna chefredaktörerna.

Kärnpunkten i målet är om det så kallade främjandeförbudet i lotterilagen är förenligt med diskrimineringsförbudet i EG-rätten.

Om HD går på riksåklagarens linje, och fäller Anders Gerdin och Otto Sjöberg för brott mot lotterilagen, blir annonser från utländska spelbolag bannlysta även i framtiden.

– Då skulle man befästa läget som det är nu. När medlemsföretag ringer oss och frågar säger vi att det i avvaktan på domen råder ett totalförbud mot annonser från utländska spelbolag. Man får i dagsläget räkna med att det medieföretag som byter mot förbudet blir åtalat, säger Hanna Lind.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.