Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Nu inleds Charlie Hebdo-rättegången

Publicerad: 1 september 2020, 15:17

Terrordådet och massmordet på satirtidningen Charlie Hebdo inträffade den 7 januari 2015 i Paris. Bilden har inget med händelsen att göra.

Foto: Getty Images

Under onsdag startar rättegången där 14 personer ställs inför rätta, misstänkta för inblandning i bland annat terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris där tolv personer mördades i en attack.


Ämnen i artikeln:

Charlie HebdoTerrordåd

Samtliga gärningsmän dödades vid eller i anslutning till terrordåden den 7-9 januari 2015 i Paris. Det rör sig dels om morden på tolv personer på Charlie Hebdos redaktion den 7 januari – och dels om morden på en polis och fyra personer i den judiska livsmedelsbutiken Hyper Cacher. Det rapporterar många medier om på tisdagen, bland annat Journalisten.

De 14 personer som nu drygt fem år senare ställs inför rätt i en specialdomstol i Paris står anklagade för inblandning i attackerna. De misstänks för att till exempel ha hjälpt gärningsmännen med logistik och/eller planering. Tre av de åtalade finns dock inte på plats, då de är på flykt eller antas ha dödats när de stridit för IS.

Charlie Hebdo har kontrakterat författaren Yannick Haenel och tecknaren François Boucq för att bevaka rättegången för tidningens räkning, skriver Journalisten.

Satirtidningen ska även utkomma med ett specialnummer inför rättegångsstarten i morgon onsdag. Tidningen kommer att ha minst en sida per nummer med innehåll från rättssalen under hösten, rapporterar Journalisten med hänvisning till franska tidningar.

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Charlie HebdoTerrordåd

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev