söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Nu dras Sverige inför rätta

Publicerad: 16 oktober 2014, 14:14
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:25

EU-kommissionen stämmer Sverige för regleringen av spelmarknaden.


FS

Fredrik Svedjetun

fredrik@dagensmedia.se


Det så kallade främjande­förbudet i den svenska Lotterilagen innebär att det är förbjudet att främja deltagande i utländska spel, vilket innebär en begränsning av medieföretagens möjligheter att ta in annonser för utländska spelbolag.

Däremot är det fullt tillåtet för de utländska spelbolagen att marknadsföra sig i medier som har säte i ett annat land, exempelvis England, som TV3 och Kanal 5 sänder ifrån.

Alliansen har tidigare föreslagit ett licenssystem för spel online, vilket innebär att de utländska spelbolagen kan få rätt att marknadsföra sig i svenska medier och sponsra svenska idrottsklubbar.

Under tiden har Lotteriinspektionen fortsatt sin kamp mot marknadsföringen av utländska spelbolag i Sverige.

Idag står det klart att EU-kommissionen har beslutat att stämma Sverige inför EU-domstolen på grund av regleringen av spelmarknaden. Något som sätter fart på den nya regeringen.

– Regeringens avsikt är att påskynda det arbete som bedrivits sedan en längre tid i syfte att hitta ett licenssystem som ska kunna införas i Sverige, säger civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande, med anledning av EU-kommissionens beslut.

Ardalan Shekarabi fortsätter:

– Med ett nytt system ska spel bedrivas sunt och säkert. Då kommer också tillsyns- och tillståndsmyndigheten Lotteriinspektionens roll att förstärkas.

– När vi tagit del av kommissionens stämningsansökan kommer vi att återkomma i ärendet.

Magnus Silfverberg är vd för Betsson och ordförande i BOS, Branschorganisationen för onlinespel. Han välkomnar EU-kommissionens beslut.

– Det är bra att EU-kommissionen reagerar. Sverige är snart det sista landet inom EU som utestänger EU-reglerade online-spelbolag från att även etablera sig lokalt i landet, säger han i ett pressmeddelande.

Magnus Silfverberg tycker att det är bra att regeringen skyndar på arbetet med licenssystemet.

– Vi välkomnar ett licenssystem och nu är det är viktigt att det systemet utformas så att en så stor del som möjligt av marknaden väljer att ansluta sig och att det på så vis attraherar svenska spelare.

LÄS OCKSÅ:

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev