Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

NT och Corren om sparkraven: "En oroad stämning"

Publicerad: 16 Oktober 2012, 15:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:08

Sparpaketen på de båda tidningarna innebär både personalneddragningar och att organisationerna görs om.


Vid ett möte under eftermiddagen presenterade både Corren och NT sina sparförslag för sin personal.

– Vi har träffat fackklubbarna i dag och lagt ett förslag till en ny organisation som innebär att nio tjänster försvinner på redaktionen och två på vår privatmarknavdelning, säger Anders Nilsson, publisher på NT, till dagensmedia.se.

Även på Corren berörs över tio tjänster.

– Vi har presenterat ett sparförslag som avser 9,7 miljoner och det berör till stor del personalkostnader. Det handlar om elva och en halv tjänst på hela organisationen varav nio tjänster berörs redaktionen, säger Charlotta Friborg, publisher på Corren, till dagensmedia.se.

Enligt Charlotta Friborg har beskedet lett till en tryckt stämning bland personalen.

– Det är klart att folk är bekymrade och känner en stor oro. Det är en oroad stämning och något annat har vi inte förväntat oss. Nu sätter vi oss ned med facket, säger hon.

Enligt Anders Nilsson var beskedet ingen överraskning för personalen.

– Själva branschen är i gungning. Vi har vikande annonsintäkter och en minskad upplaga. Vi informerade om detta redan i augusti och att vi måste spara mer i år. Men det är klart att det är jättejobbigt för personalen att jobb försvinner, säger han.

Båda tidningarna ser även över hur organisationen ska se ut i framtiden.

– Vi pratade rätt mycket om det som händer i mediebranschen i dag. De digitala kanalerna tar fart och webb tv-tittandet ökar och samtidigt ser vi att framtiden ser tuffare ut än vi har trott innan. Så vi tar spartag för att få ner kostnaderna samtidigt som vi bygger en organisation för framtiden, säger Charlotta Friborg.

På NT ska uppdelningen mellan digitalt och papperstidning bli tydligare.

– Det vi gör nu är att vi tar ett än större fokus på det digitala genom att skapa en gemensam avdelning för allt som är digitala medier. Dessutom kommer vi att ha en avdelning som jobbar mer med egna unika jobb, företrädesvis på tidningen. Så vi ska skilja mer på kanalerna, säger Anders Nilsson.

NT ska dessutom göra själva papperstidningen mindre och i framtiden dessutom göra färre bilagor. Även Corren ska se över antalet bilagor.

Båda tidningarna har inlett förhandlingar med fackklubbarna. Förhoppningarna är att merparten av arbetet med besparingarna ska vara färdigt vid årsskiftet.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.