Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Novus dementerar Expressens scoop

Publicerad: 16 september 2010, 09:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:38

De rödgröna är nästan i fatt, skriver Expressen på förstasidan i dag – och hänvisar till en hemlig undersökning från Novus. Nu tar Novus avstånd från artikeln. "Väntat", säger Expressens Thomas Mattsson.


I artikeln, som slås upp stort på nyhetsstarten i Expressen, står det att gapet mellan de rödgröna och alliansen har halverats.

Expressen hänvisar till en mätning som genomförts av Novus Opinion, som ger alliansen 47,9 procent och de rödgröna 45,8 procent.

Men mätningen ger inte en rättvis bild över opinionen. Det säger Novus själva, i ett pressmeddelande som skickades ut på torsdagsförmiddagen.

”Idag har tidningen Expressen en artikel som refererar till en Novusundersökning. Som läsare kan man uppfatta att det handlar om en väljarbarometer. Detta är felaktigt”, skriver Novus och fortsätter:

”Novus uppfattning är att siffrorna i artikeln inte avspeglar den aktuella väljaropinionen”.

Mätningen som Expressen referera ska ha beställts av Socialdemokraterna, som hänvisat till den i interna mejl. Men undersökningen baseras på endast 600 intervjuer, vilket är runt hälften av det antalet som brukar användas vid väljarbarometrar.

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, menar att vinkeln på artikeln är just hur de olika Novusundersökningarna skiljer sig.

- Vår nyhet handlar ju om att Socialdemokraterna fått andra - oväntade - opinionssiffror från Novus jämfört med de mätningar som TV4 köper av Novus. Det är anmärkningsvärt, och just därför skriver vi ju tydligt i texten att alla andra mätningar gett ett helt annat utfall.

Han fortsätter:

- Att Novus skulle ta avstånd från Novus siffror var ju väntat eftersom dessa skiljer sig åt, frågan var ju bara om de skulle backa upp underlaget till TV4 eller underlaget till Socialdemokraterna? Nu vet vi, säger Thomas Mattsson.

Istället hänvisar Novus till en mätning som publicerats i TV4. I den fick Alliansen 50,3 procent, alltså egen majoritet, medan de rödgröna fick 43,8 procent.

Thomas Mattsson igen:

- Expressens opinionsmätningar göra av Demoskop, inte Novus, och den presenteras som planerat i morgon. Jag vill inte föregripa siffrorna där, men det är den enda mätningen som Expressen så-att-säga står för.

Till Expressen säger Arne Modig på Novus:

– Vi gör väldigt mycket olika undersökningar till olika uppdragsgivare som vill veta hur världen ser ut. Det är mycket vanligt, men det finns ett problem: Den ovane betraktaren kan ibland få för sig när man tittar på en del sådan mätningar att det ser ut som en väljarbarometer, men det är inte en väljarbarometer.

På frågan om varför de säljer undersökningar till partierna som egentligen inte visar opinionsläget, svarar han:

– Vi gör undersökningar som har ett stort och djupt innehåll som man kan tolka givet uppdraget. Vi kommenterar inte våra undersökningar, det här är inte en väljarbarometer.

 

Martin Schori

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev