Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Northlandchef ny krönikör i Norrbottens-Kuriren

Publicerad: 3 April 2014, 11:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:42

Gruvdirektören Jonas Lundström, Northland Resources, blir ny krönikör i Norrbottens-Kuriren. Han efterträder Åsa Petersen, som i sina krönikor kritiserat Northland och Lundström.


Ämnen i artikeln:

Norrbottens-Kuriren

Åsa Petersen, tidigare vid Aftonbladets ledarreaktion, slutade som nyhetskrönikor för Norrbottens-Kuriren när hennes texter inte längre kunde läsas och debatteras fritt, då tidningen införde en betalvägg.

Norrbottens-Kuriren presenterar nu tre nya krönikörer. Imorgon fredag kommer första texten från en av dem: Jonas Lundström, personal- och kommunikationsdirektör vid Northland resources.

Gruvbolaget, som haft stora ekonomiska problem, bedriver omfattande verksamhet i Norrbotten. Bolaget har kritiserats från flera håll. Bland annat från länsstyrelsen, och från den tidigare Norrbottens-Kuriren-krönikören Åsa Petersen.

" Om det är några som har misstagit sig, så är det väl Northlands ledning. När deras förutsägelser sprack och allt visade sig kosta skjortan", har hon bland annat skrivit.

Men Norrbottens-Kurirens ansvarige utgivare och chefredaktör Mats Ehnbom ser inga problem med att gruvchefen nu ges utrymme i tidningen.

– Nej alla våra krönikörer är externa och har något typ av uppdrag vid sidan om. Det är poängen med krönikörerna; att de ska bidra med något som inte finns i huset. Sen ska vi såklart tydligt varudeklarera dem, säger han till Dagens Media.

Hur har diskussionerna gått kring att en direktör från just Northland får skriva i tidningen?

– Där är det är ingen skillnad på Northland och andra företag. Jonas ska inte skriva om frågor som rör honom själv eller de företag han företräder.

Vad ska han då skriva om?

– Det han kan, och det han har med sig i skrivandet, är inte kopplat till hans nuvarande arbetsgivare. Han är bland annat utbildad statsvetare och har varit ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Luleå. Han har också varit politisk sakkunnig på näringsdepartementet.

Har ni fått reaktioner på värningen av Jonas Lundström?

– Inte en enda.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Norrbottens-Kuriren

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.