Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Norska publicister kan få 60 procentigt kompensationsstöd

Publicerad: 7 maj 2020, 06:31

Norges kultur- och jämställdhetsminister Abid Q. Raja har presenterat ett kompensationsstöd för norska publicister.

Foto: Wikimedia commons

Norska tidningar som tappat 15-20 procent av sin omsättning kan söka om kompensation för 60 procent av bortfallet, föreslår norska regeringen.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetNorgeLokalpress

Förslaget som kommer att läggas fram nästa vecka av den norska regeringen, gäller för lokaltidningar som tappat intäkter motsvarande 15 procent mellan 1 mars och 15 juni i år. Beskedet kom den 6 maj, från norska kulturministern Abid Q. Raja.

Även rikstidningar kan ansöka om stödet, men för att kunna söka krävs att dessa drabbats av ett intäktstapp om 20 procent samma period.

– Medierna kan kompenseras med 60 procent av omsättningstappet, men upp till 15 miljoner kronor, säger kultur- och jämställdhetsministern i ett uttalande.

– Landslaget for lokalaviser (LLA) er glad för att kulturministern äntligen lägger fram en kompensationsplan. Det återstår att se vad detta i praktiken innebär. Vi är osäkra på om bortfallet gäller den totala omsättningen eller annonsomsättningen, och hade dessutom gärna sett att kompensationsperioden hade varit längre, säger LLA:s generalsekreterare Tomas Bruvik till den egna sajten.

 

 

 

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev