Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Norrlandstidningar klandras för Hells Angels-publicering

Publicerad: 29 Oktober 2010, 09:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:33

Publiceringen av namn och bild på mc-klubbens medlemmar bröt mot god publiceringssed.


Ämnen i artikeln:

Pressens OpinionsnämndPONPONorrländska Socialdemokraten

I april 2009 undersökte Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren tillsammans lokala mc-klubben Eastside MC, som var på väg att bli fullvärdig medlem i Hells Angels.

I rapporteringen publicerade båda tidningarna namn och bild på fem tongivande medlemmar i mc-klubben. I flera artiklar framställdes personerna som kriminella, bland annat genom inblandning i en dieselsmugglingshärva.

En av de utpekade personerna anmälde båda tidningarna till pressombudsmannen med motiveringen att han var ostraffad och inte fått möjlighet att bemöta kritiken i tidningen.

PO Yrsa Stenius bedömning var att det finns ett stort allmänintresse i rapportering om Hells Angels etablering, och att anmälaren får tåla namngivning.

PON väljer dock att klandra Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren för att mannen, som endast dömts för trafikbrott, framställs som en grov brottsling.

PON väljer också att klandra GT för att ha publicerat namn och ålder på en dömd rattfyllerist, Byggnadsarbetaren för att ha namngivit ett svårt skadat olycksoffer och Bärgstadsbladet för en insändare där en kvinna som bytt kön kallas för ”han”, trots att tidningen var medveten om könsbytet.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.