Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Norrbotten Media låser allt

Publicerad: 30 September 2013, 06:13
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:32

Norrbottens Media låser in allt nyhetsmaterial på nätet i ett försök att stoppa upplagefallet.


Som första tidningshus bygger Norrbottens Media om sina sajter och låser allt material på nsd.se och kuriren.nu.

De flesta tidningar lämnar en del material gratis åt läsarna. Varför drar ni det här så långt?

– Tydlighet är viktigt i sammanhanget. Man ska veta vad man får. Huvudsyftet med att börja ta betalt är att stoppa upplagefallet. Jag tycker det är viktigt att signalera att vi har ett värde, säger Kalle Sandhammar, chefredaktör på NSD till Dagens Media.

Varför väntade ni så länge?

– Vi kanske borde ha agerat tidigare, men grundtanken var att vi skulle ta betalt från annonsörerna. Men den affärsmodellen har visat sig inte fungera. Det har varit en resa att ta sig hit, men nu tror vi att tiden är redo.

Förra året omsatte Norrbottens Media som äger NSD och Norrbottens-Kuriren drygt 290 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 24 miljoner kronor, vilket är i nivå med föregående år.

Samtidigt minskade antalet anställda från 175 till 162 personer mellan 2011 och 2012. I år har annonsintäkterna minskat med 8,5 procent jämfört med föregående år.

De nya sajterna kommer att sjösättas senare i höst. Prenumeranter på tidningarna kommer att ha fortsatt tillgång till allt material på nätet.

Helen Preutz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.