Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Norra Skånes redaktionschef frias

Publicerad: 25 September 2009, 11:44
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:13

Mimmi Karlsson Bernfalk har inte gjort sig skyldig till tryckfrihetsbrott.


Norra Skåne rapporterade i flera artiklar om ett medborgargarde i Hässleholm.

I en av artiklarna citerades en anonym källa som bodde i området. Men i uppföljningsartiklar publicerade Norra Skåne samma persons namn, bild och uppgifter om var han bodde, samt pekade ut honom som högerextrem nationalist. Detta trots att han, enligt mannen själv, begärt anonymitet.

Mannen polisanmälde tidningens ansvarige utgivare Mimmi Karlsson Bernfalk för tryckfrihetsbrott.Tingsrätten väljer nu att fria Mimmi Karlsson Bernfalk. Enligt domen kan det  ”knappast vara ovanligt att en tidning med utgångspunkt i en uppgiftslämnares uppgifter forskar vidare vilket kan leda till nya titlar om den företeelse som uppgifterna avsett".

Då det finns "skäl att flytta fokus från uppgiftslämnarens uppgift till uppgiftlämnaren som sådan bör det inte med nödvändighet leda till att det föreligger ett brott mot tystnadsplikten enligt tryckfrihetsförordningen", skriver tingsrätten.

 - Jag är givetvis glad, men jag har inte hunnit att läsa domen ännu.  Det ska mycket intressant att göra det. Målet har viktigt principiellt, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk, enligt ett pressmeddelande.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.