Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Nio månader efter larmet – regeringen utreder mörkläggning av coronauppgifter

Publicerad: 29 april 2021, 09:19

Justitieministern Morgan Johansson tillsätter en utredning som ska granska sekretesslagen.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen utreder om stat och kommun mörkat för medierna under pandemin. Utredaren ska se över hur sekretesslagen fungerar.


Ämnen i artikeln:

RegeringenCoronavirusetTU

Det tog nio månader efter att TU slagit larm om de många medlemsföretag som förvägrats information av offentliga aktörer om den pågående pandemin. I går meddelade justitieminister Morgan Johansson att en utredare utsetts för att se över ”förutsättningarna för medier och allmänhet att granska statens och kommunernas hantering av covid-19-pandemin”.

– Mediernas och allmänhetens möjlighet till granskning med stöd av offentlighetsprincipen är ett av fundamenten i vår demokrati. Det är särskilt viktigt i en kris. Av tidigare kriser har vi kunnat se att mediernas granskning av hur regering och myndigheter agerat är avgörande för de lärdomar som kan dras inför framtiden, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

LÄS ÄVEN: TU: ”Utred myndigheternas mörkande under corona”

Utredaren ska kartlägga och analysera i vilken mån sekretessregler på ett oproportionerligt sätt har begränsat möjligheterna till granskning av hanteringen av covid-19-pandemin. Utredare blir Peder Liljeqvist, lagman vid Kammarrätten i Stockholm. 

Uppdraget ska redovisas senast 30 november 2021.

Leif Holmkvist

reporter

Ämnen i artikeln:

RegeringenCoronavirusetTU

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev