Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Nils Funcke: ”Bert Karlsson får stämma Mattsson”

Publicerad: 14 april 2016, 13:17
Uppdaterad: 14 april 2016, 13:33

Bert Karlsson tänker anmäla Mehmet Kaplan för förtal efter pressekreterarens uttalande. ”Det är inte rätt på någon ledd”, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Ämnen i artikeln:

Expressen

YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


Sedan Expressen tidigare i dag publicerat bilder från en middag med bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) och företrädare för den högerextrema gruppen Grå Vargarna har ministern haft det hett om öronen.

När Expressen sökte bostadsministern för en kommentar förklarade Mehmet Kaplans pressekreterare Hakim Belarbi det hela så här för tidningens reporter:

– Du försöker ju associera honom med den här personen för att de har varit i samma rum. Det finns massor av tillställningar, du kan ju säkert hitta kungen på samma bild som en knäppskalle för att han varit på en representativ middag. Han har säkert käkat middag med Bert Karlsson och sen när Bert Karlsson säger rasistiska uttalanden så ringer du ju inte kungen och frågar vad han tycker om det.

Hakim Belarbi bad senare om ursäkt för jämförelsen på Twitter, men uttalandet har fått Bert Karlsson att gå i taket. Han är själv känd för sina spetsiga uttalanden i medierna. Nyligen gav han SvD:s stjärnreporter Carolina Neurath en rejäl utskällning, som fångades på film. ”Ni är så jävla dumma i huvudet”, sade han bland annat.

Nu tänker Bert Karlsson anmäla bostadsministern för förtal.

– Det är inte klokt, jag ska kontakta min advokat och se vad vi ska göra åt det. De ska fan få betala tillbaka för det, säger Bert Karlsson, till Expressen.

Men att det skulle leda till åtal är knappast troligt, menar Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert.

– Det låter lite korkat. Att Bert Karlsson kan åtala ministern för vad pressekreteraren sagt i Expressen, det är inte rätt på något led, säger han till Dagens Media.

I stället är det Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson som Bert Karlsson bör rikta sin anmälan emot, menar Nils Funcke.

– Det är den som yttrar sig och sprider uppgifterna som blir första måltavla och i det här fallet är det inte ens pressekreteraren, det är Expressen – det är de som har spridit uttalandet. Den som uttalar sig i grundlagsskyddat medium behöver inte ta det ansvaret, säger han och fortsätter:

– Då är det Thomas Mattsson som är ansvarig. Han skulle nog ta det med sinnesstämningen i behåll.

Nils Funcke tror dock inte att uttalandet i sig skulle kvala in som förtal.

– Det låter långsökt. För att det ska vara fråga om förtal ska man utmåla någon som brottsling eller lämna uppgifter som gör att man ser ner på personen. Dessutom, även om det skulle vara missaktande kan det vara försvarligt, det behöver inte vara förtal ändå.

Så Bert Karlsson har inget case?

– Han kanske når sina syften genom att skramla lite, att ni andra medier skriver om det.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev