Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Niklas Svensson: "Expressen är mitt hem"

Publicerad: 25 maj 2018, 23:35
Uppdaterad: 28 maj 2018, 05:38

Expressens Niklas Svensson. Foto: Janne Næss

HELGLÄSNING. Under sin långa karriär på kvällstidningen har han hunnit få både spott, spe och sparken. Med nya tv-formatet "Duellen" säger sig Expressen-sonen Niklas Svensson ha roligare än någonsin på jobbet: "Det är en enorm egoboost att få så positiva reaktioner", säger han.


Ämnen i artikeln:

Niklas SvenssonExpressen

Två veckor och två inställda möten skulle till innan intervjun blev av med Niklas Svensson, Expressens något udda fågel i det svenska journalistklustret.

– Jag ber om ursäkt för att det blivit så, det är helt hysteriskt just nu, säger han med eftertryck, och kliver med hastiga steg ut i sommarvärmen utanför Bonnierhuset i Marieberg.

Den som håller uppsikt över Niklas Svensson på Expressens plattformar, eller tillhör hans följarskala på närmare 125 000 konton på Twitter, möter ett frekvent uppdaterat flöde som kan få vem som helst att känna sig lat. Eller stressad. Själv menar han att han bara har haft tur, då han till exempel inte behöver särskilt mycket sömn.

– I natt var det lite speciellt. Jag visste ju att vi hade en stor publicering klockan fem i tolv, säger han om Expressens nyligen rapporterade nyhet om Olof Palmes okände mördare, utifrån tidskriften Filters reportage.

– Jag låg och väntade på publiceringen samtidigt som jag skannade reaktionerna från gårdagens program ”Duellen” i sociala medier. Det tog ju lite tid att läsa igenom allt, säger reportern, som startar och avslutar alla sina dagar med att studera löpen på sveriges största tidningar.

Han trivs bäst när han har mycket att göra säger han, och lägger till att han aldrig har vågat låta någon doktor undersöka om han har någon ”bokstavsdiagnos”.

– Min hustru är däremot övertygad om att det är så, säger han och skrattar.

Niklas Svensson slår sig ner på en på en bänk lika grön som lönnen vi sitter under, i närheten av Expressenskrapan. Blicken är stadig och rösten lugn, men de ovanligt korta naglarna hintar om att åtminstone ett visst mått av stress kommer åt honom.

Sedan ett år tillbaka leder han, bredvid den traditionella politikrapporteringen, tv-programmet ”Bara Politik”. Dessutom tar han under valupptakten rygg på statsministern som bland annat följs av Expressenprofilen på sina resor.

De senaste veckorna har han varit sysselsatt med att bland annat bevaka Jimmy Åkessons möte med Dansk Folkeparti i skåne, fara fram och tillbaka till Gotland med Statsministern, som där invigt ett nytt regimente, och att rodda med webbtv-formatet ”Duellen”. Han är själv den som bokar gäster, skriver manus och gör research.

Niklas Svensson är närmast född och journalistiskt uppvuxen på Expressen. Första gången han klev över kvällstidningens tröskel var han en nittonårig grabb från Sölvesborg, utan vare sig relation till Stockholm eller rikstidningar. Någon journalistutbildning har han inte haft betyg för. Inte heller tycker han sig ha haft tid att lägga en massa år på studier, då han haft fullt upp med att jaga nyheter. Under sin karriär på kvällstidningen har han hunnit få både spott, spe och sparken. Ändå menar han denna ovanligt varma dag i maj, att han har roligare på jobbet än någonsin.

Skälet till det stavas tv. Niklas Svensson är närmast lyrisk när han på skorrande blekingska beskriver den respons som "Bara Politiks" underformat ”Duellen” har fått.

– Jag har aldrig tidigare under mitt liv som journalist varit med om att både publiken och de som är med i ett program är glada och positiva när vi släcker ner. För mig är det helt chockerande, säger Niklas Svensson, som tolkar den positiva feedback han bland annat  får via sociala medier som ett tecken på att publiken törstar efter att få höra politiker tala till punkt.

Sedan februari 2017 har han hunnit med 40 program av studioformatet "Bara Politik". De senaste avsnitten av" Duellen", som är ett webb-tv-program där partiledare debatterar kring fyra frågor under 40 minuter – utan någon nämnvärd inblandning av programledaren själv – har fått tittarsiffror långt över det normala för hans tv-show, hävdar han.

(Expressens webbtv-trafik mäts inte av någon tredje part och offentliggörs därmed inte)

– Det är en enorm egoboost att få så positiva reaktioner ifrån nästan alla håll. Jag är van vid att  bli ifrågasatt i alla sammanhang och att alla tycker att det jag gör är skit. Därför är det vid dessa få tillfällen när alla är positiva, jätteroligt. Det blir man taggad av, säger han.

Hur skiljer sig den här valupptakten från de som du tidigare har bevakat?

–Jag upplever starkt att polariseringen i svensk debatt är mycket tydligare. Även om det inte gäller partiledarna så finns det några skikt ner i den politiska världen, och det tror jag är farligt. Man triggar igång väljarna, och alla som står utanför den politiska världen. Var det slutar är svårt att svara på, men jag tycker att det är rätt obehagligt. Vi lever i ett land där både en stats- och utrikesminister har blivit mördade. Att vi idag lever i ett ännu mer polariserat tid, det kan skrämma mig.

Niklas Svensson som i dag är 45 år, klev in på Expressen för första gången som 19-åring. Foto: Janne Næss

Niklas Svensson, som klev in i journalistikens värld redan som 16-åring, har avhandlat både nöje och brott som ämnesreporter på modertidningen, och har genom åren varit delaktig i flera av tidningens stora avslöjanden. Sammanlagt 14 år av yrkeslivet har han sedan dess vigt åt politik. Han menar att politisk journalistik ska vara underhållande, och att läsarna och tittarna genom hans bevakning ska känna att de kommer nära beslutsfattarna.

Hans egen närhet till vår politiska maktelit, som han själv betraktar som en usp, har emellertid ofta ifrågasatts. När Niklas Svensson fyllde 40 år för fem år sedan, väckte gästlistan – som bestod av flera toppolitiker – ont blod hos många journalistkollegor.

Samma sak gjorde hans bröllop, eftersom centerpartisten Fredrik Federley och miljöpartisten Håkan Wåhlstedt agerade vigselförättare.

– Har jag vid något tillfälle särbehandlat någon politiker för att jag har en personlig bindning till den personen? Om man kan visa det så har jag gjort fel, men hittills så har det inte hänt.

 Är det någonting som jag verkligen har varit transparent med så är det att jag har en nära relation med många politiker, svarar han.

Han förstår att diskussionen uppstår säger han, samtidigt som han tycker att man borde jämföra med hur andra ämnesreportrar nätverkar.

– Det är inte konstigare än att jag som kriminalreporter hade en nära relation med poliser och åklagare. För mig är jobbet det absolut viktigaste, och det vet de som jag umgås med. Om de berättar något för mig när vi tar ett glas vin eller sitter på en middag, då kan det bli journalistik av det.

Niklas Svensson sparkades ut ur Expressenhuset 2007 efter att ha dömts för sin inblandning i den så kallade dataintrångsaffären. Tidningen tog sedan in honom i värmen igen 2010, efter att Thomas Mattsson tillträtt som chefredaktör. Hans utspel i sociala medier har många gånger fått motta hård kritik. För några år sedan skrev till exempel Åsa Linderborg på Aftonbladets kultursida att han konsekvent har tagit ställning mot alla progressiva krafter, och det på ett sätt som stinker trollsvett ".

Som illustration till texten fanns en ihopmonterad bild föreställande Niklas Svensson, fast i form av Astrid Lindgren-karaktären Karlsson på taket, svävande över Expressenskrapan.

Du har fått en del skit genom åren. Tar du åt dig?

– Nej jag har nog blivit ganska hårdhudad med åren, på gott och ont. Jag tar inte åt mig, men kan bli förbannad. Man vill ju svara, men då har jag bra kollegor som lugnar ner mig. Att folk tycker illa om mig eller kritiserar mig på sociala medier tycker jag att jag får köpa, som offentlig person tycker jag att man ska kunna tåla rätt mycket.

Inte alla glåpord är heller av ondo, menar han.

– Att det jag gör engagerar är ju också positivt. Sedan har jag också lärt mig att vad några tycker på sociala medier inte är vad alla tycker. Det är aldrig det. Även om 100 personer tycker väldigt illa om mig på twitter så är det endå inte represantivt. Vet man det, och kan man ta in det, så är det mycket lättare att tolerera hat och hot.

Att få omedelbar feedback i sociala medier har utvecklat honom som journalist, menar han.

Att ha denna nära kontakt med tittare och läsare är fantastiskt. Direktkommunikationen med dem har gett mig otroligt många bra uppslag till reportage och nyhetsartiklar, och det har utvecklat mig som reporter, säger han.

Twitterkontot ser han som en levande diskussion om sin arbetsinsats.

– Det är en av anledningarna till att jag somnar sent på kvällarna. Jag försöker svara alla. Även de som är kritiska.  Att föra det samtalet är jätteviktigt att göra för oss i denna bransch.

Är du tillbaka på Expressen för gott?

– Just nu så är det enda jag fokuserar på detta val. Jag vågar inte blicka för långt fram i tiden. Detta är en bransch som förändras så snabbt, och det går inte att föreställa sig vad vi gör om fyra år, i nästa valrörelse. Vad är Expressen då, hur många tv-kanaler har vi då, och var i organisationen vill Expressen då ha mig? Jag har ingen aning, men jag trivs väldigt bra. Jag kom till tidningen som 19-åring och idag är jag 45. För mig så är Expressen ett hem.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Niklas SvenssonExpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.