Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Niklas Orrenius: "Det har varit två nätter med hat- och hotsamtal"

Publicerad: 31 augusti 2015, 09:48
Uppdaterad: 2 mars 2016, 10:08

Pseudonymen ”Julia Caesar” anklagar DN för att förfölja henne – nu hotas tidningens reporter Niklas Orrenius.

Ämnen i artikeln:

Niklas OrreniusDagens Nyheter

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Pseudonymen ”Julia Caesar” är enligt tidningen Expo flitigt citerad inom högerextrema kretsar och dess medieflora.

Hon är sedan 2010 krönikör på den högerextrema nätpublikationen Snaphanen, och har valt att hålla sin verkliga identitet hemlig.

Under helgen började en text från ”Julia Caesar” att spridas där hon anklagar DN:s prisbelönte journalist Niklas Orrenius för att förfölja henne.

Den långa texten beskriver även hur personen bakom pseudonymen ”Julia Caesar” upplever sig ha fått sin trygghet söndertrasad av att Niklas Orrenius och en frilansjournalist vid flera tillfällen har sökt henne för en intervju i hennes hem.

”Jag är förföljd av människor utsända av en stor mediekoncern som vill tysta mig. De vill få mig att sluta skriva genom att trakassera och ofreda mig”, står det bland annat.

Texten har spridits på flera högerextrema nätmedier – som nu uppmanar till bojkott av DN.

Efter att ”Julia Caesar” publicerat Niklas Orrenius telefonnummer har han fått ta emot flera hot. Hans adress har också publicerats.

– Sent i lördags kväll började det att ringa. Det har varit två nätter med hat- och hotsamtal, säger Niklas Orrenius till Dagens Media.

Vilken typ av hot handlar det om?

– Det har varit mordhot och folk som sagt ”vi ska komma hem till dig, vi är 27 personer”. Min adress är överallt med uppmaningar att besöka mig i mitt hem.

Hur känns det för dig att ta emot den typen av hot?

– Det bereder bara de som hotar njutning att tala om hur det känns, så jag avstår från det.

Bakgrunden till att Niklas Orrenius har försökt att få kontakt med personen bakom ”Julia Caesar” är att han jobbar på ett reportage om alternativa medier och dess inflytande.

Hans intresse för ”Julia Caesar” grundar sig dels i pseudonymens stora inflytande högerextrema kretsar och dels i det faktum att skribenten valt att vara anonym.

– Jag vill att hon ska berätta och höra hur hon har landat där hon har landat. Hon hetsar mot invandrare och hänger ut människor bakom anonymitetens skydd.

Niklas Orrenius menar dock att beskrivningen om förföljelse är falsk.

– Jag har knackat på hos henne två gånger, med ett års mellanrum, och skickat ett mejl, eftersom jag inte haft något telefonnummer till henne. Jag har varit hövlig och velat ha kontakt för en intervju, det är bisarrt att läsa hennes beskrivning av detta, säger Niklas Orrenius.

Han vill inte gå in på hur DN hanterar hoten, eller om de ska polisanmälas. DN har ännu inte publicerat något reportage där ”Julia Ceasar” figurerar.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski säger till Dagens Media att han inte vill kommentera ifall det finns någon generellt ökad hotbild mot tidningen.

– Vi kommenterar inte säkerhetsfrågor, säger han till Dagens Media.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev