Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

New York Times: "Politiker som attackerar medierna är inte någonting nytt"

Publicerad: 16 maj 2017, 06:51
Uppdaterad: 16 maj 2017, 13:08

Donald Trump överväger att sluta med de dagliga presskonferenserna i Vita huset. Bild: Flickr

New York Times vd Mark Thompson låter sig inte avskräckas av Donald Trumps kritik mot medierna. Samtidigt överväger presidenten att sluta med de dagliga presskonferenserna i Vita huset.


Ämnen i artikeln:

Fox NewsDonald TrumpNew York Times

Kritik mot mainstream-media och uttrycket "fake news" har blivit nära på synonymt med USA:s president Donald Trump.

Ett av de mediehus som blivit hårt ansatta är New York Times, som presidenten bland annat kallat "the failing News York Times".

Tidningens vd Mark Thompson verkar dock inte speciellt bekymrad av kritiken från presidenten.

– Jag har jobbat inom journalistiken i mer än 30 år. Politiker som attackerar medierna är inte någonting nytt. Det som är ovanligt är att vara såhär hård, så här tidigt i mandatperioden, sade han när han besökte Techcrunch’s Disrupt New York Conference, skriver tidningen.

Trumps kritik mot New York Times inleddes redan strax efter det amerikanska valet, då den tillträdande presidenten började tweeta, "inte om vår bevakning, utan om vår verksamhet", fortsatte Mark Thompson.

Direkt därefter valde New York Times att motsätta sig Trumps påståenden.

– På ett underligt sätt är det som hände oss en del av ett större narrativ kring presidenten, där han säger antingen saker som är hänsynslösa, utan bevis eller som alla vet inte stämmer.

Även om New York Times upprepade gånger har lyft hur Trump gjort falska uttalanden, har de också strävat efter balans, bland annat genom att anställa den konservativa kolumnisten Bret Stephens.

På frågan om det finns press på att inte tappa läsare bland Trumps anhängare, svarade Mark Thompson att han "inte alls tror att det är det som pågår".

Han menade vidare att om man tittar på New York Times blir det tydligt att det inte är en tidning som är "skapad för att göra presidenten nöjd".

Samtidigt finns inga tecken på att Donald Trumps misstro gentemot medierna är påväg att minska.

I en intervju med Fox news under fredagen, klagade presidenten än en gång på den "orättvisa behandlingen" han får utstå från medierna, och sade att han funderar på att sluta med de dagliga presskonferenserna i Vita huset. Istället överväger han att själv hålla i presskonferenser varannan vecka. Det skriver CNN.

– Jag tror att det skulle vara en väldigt bra idé. Först och främst finns en nivå av fientlighet som är otrolig och det är väldigt orättvist, sade Trump till Fox news.

Tidigare under fredagen gick Trump ut på Twitter och skrev:

"Kanske vore det bäst att ställa in alla framtida presskonferenser och dela ut skrivna uttalanden istället för att försäkra sig om att det blir rätt???"

 

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev