Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Nazisterna hade knivar – Expressen stärker säkerheten

Publicerad: 17 Februari 2015, 06:59
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:13

Nazisterna som greps utanför Expressens redaktion hade med sig knivar – tidningen stärker skalskyddet.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Det var i vid 17-tiden i fredags som Dagens Media kunde berätta om den polisinsats som pågick utanför Expressens och DN:s redaktioner i Stockholm.

Enligt Dagens Medias uppgifter ingrep polisen mot ”ett antal” medlemmar ur den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bekräftade under fredagskvällen uppgifterna.

”Tre anhängare till Svenska Motståndsrörelsen (SMR) fördes till Norrmalmspolisen för förhör, och delgavs misstanke om olaga hot mot grupp. I kväll skärptes misstankarna när åklagare anhöll nazisterna för förberedelse till grov misshandel och olaga hot mot grupp”, skrev han i sin blogg.

I dag publicerar Expressen nya uppgifter om händelsen. De tre nazisterna ska ha haft knivar med sig och varit ute efter att kartlägga de Expressen-journalister som nyligen granskat Svenska Motståndsrörelsen.

Expressen hänvisar i sin tur till en intervju med Anders Rydberg, ”gruppchef inom Motståndsrörelsen och aktiv inom organisationens mediagrupp”, som publicerats på Svenska Motståndsrörelsens egna mediesajt. Anders Rydberg uppger själv att han var en av de tre som greps.

– Vårt syfte med besöket var att granska och ställa de journalister som granskat oss och som hänger ut oskyldiga kvinnor mot väggen, säger Anders Rydberg till sajten.

Han uppger att syftet med besöket var att ”konfrontera” Expressens journalister samt ”hänga ut deras adresser”.

Anders Rydberg är enligt Expressen en av dem som står åtalade efter att Svenska Motståndsrörelsen attackerade en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013.

Enligt uppgift till Dagens Media har Expressen vidtagit ett antal säkerhetsåtgärder och hållit flera säkerhetsmöten med personalen efter fredagens händelser.

Exempelvis ska tidningens skalskydd stärkas med ett antal installationer. De anställda uppmanas också vara noga med vilka som släpps in på tidningen.

I torsdags, dagen innan nazisterna greps utanför Expressen, höll Konstitutionsutskottet en hearing om hoten mot journalisterna.

I slutet av januari fick en rad mediehus, däribland SVT, sina entréer ”avspärrade” med plastband av olika nazistiska organisationer. Svenska Motståndsrörelsen ”spärrade av” entrén till Radiohuset i Falun.

De tre nazisterna som greps, och senare anhölls, är släpptes på fri fot i söndags. De tre satt anhållna för förberedelse till grov misshandel och för olaga hot mot grupp. De är fortfarande misstänkta för brott.

Dagens Media söker Thomas Mattsson.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.