Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Nazist gripen utanför Expressen kräver ersättning

Publicerad: 27 Februari 2015, 08:03
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:11

En av nazisterna som greps utanför Expressens och DN:s redaktioner i början av februari kräver ersättning av polisen.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Den 13 februari genomförde tre anhängare av nazistiska Svenska Motståndsrörelsen (SMR) en aktion utanför DN-skrapan i Stockholm där Expressens och Dagens Nyheters redaktioner är belägna.

Aktionen genomfördes i samband med att Expressen gjort granskningar av de svenska nazisterna.

Polispådraget var omfattande och de tre nazisterna greps. Nu vill en av de gripna ha skadestånd för de dagar han suttit frihetsberövad misstänkt för förberedelse till grov misshandel.

I ansökan, som han gör genom sitt juridiska ombud, till justitiekanslern yrkar mannen också på förhöjd ersättning eftersom han anser att han hängts ut med namn och bild i pressen.

Nazisten menar att uppgifterna i media kunde uppfattas som att han burit kniv vid gripandet. Polisen fann knivar i nazisternas bil vid gripandet, inte på personen vilket Expressens första formulering kunde tolkas som, enligt nazisten.

Expressens uppgifter kom från en intervju med Anders Rydberg, ”gruppchef inom Motståndsrörelsen och aktiv inom organisationens mediagrupp”, som publicerats på Svenska Motståndsrörelsens egen mediesajt.

Expressen, som gick ut först med nyheten, har ändrat formuleringen i sin webbartikel, men nazisten menar att uppgifterna redan hunnit sprida sig till annan media och att skadan därför är skedd.

Thomas Mattsson är chefredaktör på Expressen.

– Expressen har ingen synpunkt på vilka anspråk en nazist har på staten efter att han misstänkts för grova brott och frihetsberövats av åklagare, säger han i ett sms till Dagens Media och fortsätter:

– Det är ett faktum att den här gruppen förfogade över knivar och min allmänna rekommendation är väl möjligen att man inte ska närma sig nyhetsredaktioner med knivar, det är nog mer konstruktivt att kontakta en tidning via exempelvis mejl om man har synpunkter på undersökande journalistik.

Förundersökningen mot de tre nazisterna har lagts ner.

LÄS ÄVEN:

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.