Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Nationell Idag stämmer den sparkade chefredaktören

Publicerad: 9 November 2012, 14:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:05

Det infekterade bråket kring den högerextrema tidningen Nationell Idag fortsätter. Nu anklagas tidningens avsatte chefredaktör Vávra Suk för att ha stulit registret över tidningens prenumeranter.


Ämnen i artikeln:

PresstödsnämndenPresstöd

Tidigare i veckan stämde Vávra Suk, som i september sparkades från rollen som chefredaktör för Nationell Idag, Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson. Detta för att Vávra Suk anser att Marc Abramsson skulle ha överträtt sina befogenheter när han avskedade honom och en skribent.

Nu slår Nationell Idag tillbaka, kan dagensmedia.se berätta.

I en stämningsansökan hävdar Nationell Idag att Vávra Suk har stulit Nationell Idags prenumerationsregister – och använt uppgifterna för att göra ett reklamutskick för en ny tidning som han ska starta.

”Vi som har byggt upp och drivit Nationell Idag i åratal har bestämt oss för att fortsätta utgivningen under nytt namn. Nu ska våra läsare inte behöva vänta länge på att få sin tidning igen”, står det i utskicket.

Bolaget bakom den nya tidningen heter Alternamedia och Vávra Suk titulerar sig chefredaktör. Vad tidningen ska heta framgår inte.

I brevet hävdar Vávra Suk att kuppmakare har stulit Nationell Idag och att grupperingen bakom Alternamedia har ”goda möjligheter” att få sin juridiska rätt till tidningen bekräftad i domstol, men att det skulle ta för lång tid.

”Efter moget övervägande har vi därför beslutat att inte vänta längre, utan fokusera vår energi på att skapa en ännu bättre produkt för våra läsare”.

Nu kräver Nationell Idag att tingsrätten vid vite förbjuder Vávra Suks bolag Alternamedia att utnyttja prenumerationsregistret.

"Prenumerationsregistret hålls hemligt och ett röjande ett röjande av prenumrationsregistret skulle innebära allvarlig skada i konkurrenshänseende", skriver Nationell Idag.

Nationell Idag beviljades presstöd 2010 av Presstödsnämnden, ett beslut som gav upphov till mycket kritik. Presstödsnämnden beslutade nyligen att Nationell Idag inte längre skulle få presstöd på grund av oklarheter i den ekonomiska redovisningen. Tidigare i veckan ändrade sig dock nämnden enligt Medievärlden.se.

Nationell Idag uttrycker i stämningsansökan rädsla för att Vávra Suks påstådda stöld av prenumerationsregistret kan kosta tidningen presstödet då Nationell Idag riskerar att tappa prenumeranter.

”Regelverket avseende presstödet uppställer strikta krav kopplat till antal upplagor och abonnenter", skriver de i stämningsansökan och konstaterar att ett förlorat presstöd skulle äventyra möjligheterna att fortsätta att ge ut Nationell Idag.

Dagensmedia.se har sökt Vávra Suk.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

PresstödsnämndenPresstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.