Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Nationaldemokrat polisanmäler Expressen

Publicerad: 10 Maj 2011, 09:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:11

Två nationaldemokrater pekades ut som nazister i Expressen – och polisanmäler tidningen.


– Det är klockrent fall av förtal, säger Mattias Karlstrand, styrelseledamot i det högerextrema partiet, till dagensmedia.se.

Det var i artikeln ”Domstollarna" som debattören Jesús Alcalá berättade om politiskt utsedda nämndemän som arbetar i våra domstolar. I texten kallar han två nationaldemokrater, som dock inte pekas ut med namn, för nazister.

”Båda tillhör Nationaldemokraterna. Båda hatar judar och förnekar Förintelsen”, skriver Jesús Alcala vidare.

Förtal, enligt Mattias Karlstrand.

– Även om man inte nämner oss med namn framgår det att det är mig och Sanna Hill som det handlar om. Släkt och vänner ringer och frågar vad som händer. Vi är inte nazister.

Ni har inte sagt det som citeras i artikeln, att ni inte vill prata med "den judiska kanalen TV4" och att ni tycker att homosexualitet är en sjukdom?

– Jag kan stå för att jag tycker att homosexualitet är ett handikapp, men jag är inte nazist och jag hatar inte judar, säger Mattias Karlstrand.

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, kallar ärendet för "en viktig prövning" då kampen mot främlingsfientlighet och fördomsfullhet är inskrivet i tidningens publicistiska idé.

– JK får naturligtvis ta ställning till om den här kulturartikeln innehåller formuleringar som kan ifrågasättas, säger han, och tillägger att han inte vill föregripa JK:s prövning.

I slutet av april beslutade Attunda tingsrätt i en vägledande dom att fälla en bloggare för förtal, efter att denne godkänt kommentarer som kallar en sverigedemokrat för, bland annat, ”nasse”. Bloggen hade förhandsmodererade kommentarer, vilket krävs för att hålla bloggaren eller en utgivare ansvarig.

Bloggaren dömdes till att betala 5 000 kronor i böter, uppger medievärlden.se.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.