Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Namnpublicering av sexanmäld riksdagsledamot får kritik

Publicerad: 23 Oktober 2013, 07:42
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:30

Flera stora mediers namngivning av riksdagsledamoten Gunnar Axén – som polisanmälts för sexuellt ofredande – får nu hård kritik.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSVTPolitism

Expressen var först ut. Sedan följde Aftonbladet, tätt föjt av SVT och Svenska Dagbladet. Efter Gunnar Axén egna tillbakavisande av anklagelserna följde andra nyhetsmedier.

Nu riktas skarp kritik mot valet att namnpublicera i artiklarna om Gunnar Axéns påstådda sexofredande.

På twitter skriver Staffan Dopping, seniorkonsult på K-street advisors:

”Numera namnges man i tunga medier redan innan man ens delgivits misstanke om brott. Vill vi ha det så?”

Han fortsätter:

”Nu har @svtnyheter publicerat nyhet om den riksdagsledamot som anmälts för sexuellt ofredande. Gör mig illa till mods”

Även chefredaktören på Politism, Erik Rosén är kritisk och varnar för framtida konsekvenser.

”Räcker det med att bara anmäla en politiker för att hen ska hängas ut med namn och bild öppnar det för en rätt läskig valrörelse”, skriver han på twitter.

Owe Nilsson, politisk reporter på TT, är också kritisk:

"Fullständigt obegripligt hur @Expressen kan namnge på polisanmälan. Alla pressetiska principer är tydligen till salu", skriver han.

Thomas Mattsson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Expressen, kommenterar beslutet att namn- och bildpublicera i ett sms till Dagens Media:

– Jag kommenterar som bekant inte pågående nyhetsrapportering. Jag svarar gärna på frågor från er, men ni vet ju att jag aldrig kan kommentera personalfrågor, och inte heller pressetiska överväganden under pågående nyhetsförmedling.

– Detta är just nu en nyhet där Sveriges Television, SR, Norrköpings Tidningar, Aftonbladet, Expressen och säkert någon till, bedömt polisanmälan mot en riksdagsledamot som så relevant att alla namnger. Men det är en historia som utvecklas, och då blir det fel om jag ska börja recensera två individers inlägg i sociala medier känner jag.

Ulf Johansson, ansvarig utgivare för SVT:s nyheter, säger:

– När nyheten kom och vi saknade egna källor, valde vi att inte publicera. Men sen när vi hade egna källor och betydelsefulla uppgifter kring fallet så valde vi att gå ut med det, säger han.

Du ser ingen fara med att det räcker med en anmälan för att namnpublicera?

– En anmälan kan vara väldigt mycket. Nu hade vi egna källor och det fanns information som talade för att en publicering var rätt, säger Ulf Johansson.

Gustav Thunander

Ämnen i artikeln:

ExpressenSVTPolitism

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.