fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Mustafa Can har ingen plats i debatten"

Publicerad: 25 juli 2011, 13:39
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:04

Svenska Dagbladet får hård kritik efter att ha publicerat en analys av terrordåden i Norge, författad av journalisten Mustafa Can.


DT

Dante Thomsen


Det var för knappt en månad sedan som journalisten Mustafa Can publicerade sexnovellen "Siv och jag", som handlar om norska Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen.

Sexnovellen – som bland annat beskriver hur Siv Jensen onanerar med ett "invandrarpolitiskt kompendium" i ena handen" – skulle vara ett politiskt inlägg mot rasism, men väckte istället avsky i både Norge och Sverige.

I dagens utgåva av Svenska Dagbladet puffar tidningen för en stor analys av terrordåden i Norge, författat av Mustafa Can. Något som väckt hård kritik.

Paulina Neuding, chefredaktör för Magasinet Neo och kolumnist på Svenska Dagbladet säger till dagensmedia.se att det är "obegripligt" att tidningen lyft in Mustafa Can.

– När man ger sig på en politisk motståndare som är en kvinna genom att publicera en sexuell förnedringsfantasi då har man inte längre en plats i debatten. Så pass grovt är övertrampet, säger hon till dagensmedia.se och fortsätter:

– Jag är i Oslo just nu och som extern medarbetare blir jag väldigt illa berörd över att man låter en person som gett sig in i debatten på det sättet nu får komma med en stor analys.

Journalisten och bloggaren Isobel Hadley-Kamptz är även hon mycket kritisk till att Mustafa Cans analys publiceras i Svenska Dagbladet.

"Så farligt var det alltså inte att Mustafa Can skrev porrförnedringsfantasier om politiska motståndare, nu åter som "viktig skribent" i SvD", skriver hon på Twitter.

"Förlåt, jag hänger upp mig, men nån skriver porr likadan som de "du ska våldtas din fitta"-mail man får hela tiden, och får helsidor i svd" och "För mig har någon som skriver våldtäktsfantasier om pol motståndare förlorat all trovärdighet", skriver hon i två andra annan tweets.

Om beslutet att publicera analysen säger hon att "redaktörerna verkar ta lätt på kvinnohat".

Dagensmedia.se har sökt SvD:s chefredaktör Lena K Samuelsson för en kommentar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev