Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Moderater vill avskaffa presstödet

Publicerad: 7 januari 2013, 08:48
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:59

Presstödet bör avvecklas. Det tycker de två moderaterna och tidigare tidningscheferna Mats Johansson och Hans Wallmark.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaDagens Nyheter

"Ineffektivt". Så skriver Mats Johansson, riksdagsledamot för Moderaterna och tidigare politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet och Hans Wallmark, även han moderat riksdagsledamot och tidigare politisk redaktör för Nordvästra Skånes Tidningar, om presstödet.

Det är i en artikel på DN Debatt som de två före detta tidningscheferna skriver att presstödet bör avvecklas. Samtidigt vill duon avveckla reklamskatten.

"Huvudskälet för presstödet – att ”rädda” den socialdemokratiska ­pressen – finns inte längre. Ändå betalas mer än en halv miljard om året ut. En ­minskning skulle kunna finansiera den mest angelägna reformen: att avskaffa reklam­­skatten för dagstidningar", skriver de.

Mats Johansson och Hans Wallmark kommenterar även dagspresens kris, som de kallar för strukturell. Dessutom hävdar duon att det är medieägarna själva som skapat krisen.

"Den har förvärrats av statliga regleringar och beskattning, men också av ­ägarna själva. Huvudproblemet är inte läsarnas flykt från mediet utan att betalarna har styrts bort från huvudprodukten – den betalda pappers­tidningen – genom utgivarnas strategiska val att skänka bort innehållet på nätet".

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

ModeraternaDagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.