Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Mittmedias förslag – sparka 422 journalister

Publicerad: 18 augusti 2016, 06:52
Uppdaterad: 18 augusti 2016, 08:23

Enligt ett förslag som diskuterats på Mittmedias styrelsemöte kan 75 procent av journalister få gå och koncernens dagstidningar göras om till gratistidningar.

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

HF

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Vid årsskiftet fick Mittmedia en ny styrelse och sedan dess har det pågått ett arbete med att ta fram en ny strategi för koncernen.

Den 2 juli samlades Mittmedias styrelse för att diskutera koncernens riktning, skriver Dagens Nyheter.

Efter mötet stod det klart att styrelsen ville byta ut den dåvarande vd:n Thomas Peterssohn som ersattes av marknads- och försäljningschefen Per Bowallius.

Mittmedias redaktionella chef AnnaKarin Lith valde som följde av detta att avgå. AnnaKarin Lith sa då till Dagens Media att den nya styrelsens och hennes åsikter skiljer sig för mycket åt.

– Där står vi långt ifrån varandra och då är det inte möjligt för mig att jobba kvar, sa AnnaKarin Lith till Dagens Media i juli.

Dagens Nyheter skriver idag att man på mötet – förutom vd-byte – diskuterade två olika framtidsförslag för koncernen framförda av Thomas Peterssohn.

Det första förslaget gick ut på att fortsätta som tidigare, fokusera på digital omställning och så länge som möjligt dra nytta av papperstidningarnas prenumerationsintäkter genom att långsamt minska tidningarnas utgivningsfrekvens med en dag i veckan.

Det andra förslaget, kallat "Alternativ B" har fått många i branschen att ilskna till.

Förslaget går ut på att flera av Mittmedias tidningar ska läggas ned eller slås ihop med huvudtidningen på orten.

De kvarvarande tidningarna ska göras om till gratistidningar som bara ska komma ut mellan en och tre gånger i veckan.

Den här modellen har Mittmedias nuvarande vd Per Bowallius, enligt Dagens Nyheter, tidigare gett som förslag under sin tid som vd för Promedia. Just den modellen har han erfarenhet av att driva från hans tid som vd för bolaget Gisab, som ger ut de lokala Mitt i-gratistidningarna.

De omgjorda gratistidningarna skulle sedan kompletteras med en helgtidning som skulle ges ut en gång i veckan i 21 lokala editioner men med 80 procent gemensamt innehåll.

Alternativ B skulle även påverka Mittmedias tidningsredaktioner avsevärt.

Av koncernens 555 journalisttjänster skulle bara 133 finnas kvar. 21 av dessa journalister skulle arbeta med den gemensamma helgtidningen.

Resterande 75 procent av de redaktionella tjänsterna, alltså 422 journalister, skulle få gå till 2018.

Efter omställningen skulle endast sju journalister i Gävle tillsammans göra två gratistidningar i veckan och uppdatera nyhetssajten, skriver Dagens Nyheter.

Enligt förslaget skulle även Mittmedia avveckla den digitala utvecklingsenheten och de egna tryck- och distributionsbolagen.

Totalt skulle över 1 500 av koncernens nästan 1 900 tjänster bort.

Än så länge har styrelsen inte fattat något beslut om vilket alternativ som kommer bli Mittmedias framtidsplan.

Dagens Media har sökt Per Bowallius för en kommentar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev