Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Mittmedia satsar på robotjournalistik

Publicerad: 24 april 2015, 08:32
Uppdaterad: 9 mars 2016, 14:35

Väderrapporter och sportreferat skrivna av robotar. Inom några veckor blir det verklighet hos Mittmedia.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Koncernen Mittmedia har börjat utveckla ett datorprogram som kan skriva artiklar åt Mittmedias tidningar. Robin Govik, affärsutvecklingschef på Mittmedia, tror att programmet främst kan vara till nytta när det gäller väldigt lokal journalistik.

– En cykelstöld hos din granne är en stor nyhet för dig, men det är ingenting vi skulle skriva om. Skulle det gå att få en robot att skriva texter om en sådan sak så är det en bra service till våra läsare, säger Robin Govik till Dagens Media och fortsätter:

– Det är samma sak med sport. Det finns många sporthändelser som inte bevakas och nu kan vi få in artiklar om division 5 på sajten, dessutom mycket bättre än vanlig målservice.

Enligt Robin Govik finns det också andra fördelar med en så kallad "robotjournalist". En av fördelarna är att roboten, i till exempel sportsammanhang, kan komma med historisk information som att ett visst mål är en spelares fjärde för säsongen.

– Det är inte meningen att robotarna ska ersätta vanliga journalister. Det handlar om material som vi inte har i dag. Tittar man på vissa av våra kommuner skrivs det en till två artiklar per dag om dem trots att det händer mycket mer där.

Programmet fungerar genom en textmotor som vet hur enkel fakta ska omvandlas till vanliga meningar.

– Skriver SMHI till exempel att det är nordvästlig vind 16 sekunder så kan roboten omvandla det till att det blåser starkt från nordväst. Det handlar om att hitta något som gör det mer lättbegripligt än en tabell, säger Robin Govik och fortsätter:

– Tittar man på trafikolyckor kan en robotjournalist skriva en sådan artikel så mycket fortare än en vanlig journalist kan. Sedan kan den vanliga reportern följa upp, prata med personer och se annat som en människa är bra på.

Kan det inte sluta med att lokalredaktörerna inte har något att göra? Robotjournalisterna skriver om kommunerna och de på den stora redaktionen ringer och tar citat?

– Nej, det här frigör snarare än lokalredaktör så den får göra det som gör skillnad och skriva om mänskliga storys som inte är data. De kan fokusera på de stora frågorna inom det politiska spelet och känna att de är trygga i att en robot rapporterar om väder, trafikolyckor och andra rutinbetonade åtgärder.

Robin Govik hoppas på att en publik betaversion kommer att finnas ute inom några veckor. Ännu är det inte klart vilka av Mittmedias sajter som kommer vara först ut med att använda artiklar skrivna av robotjournalister.

– I just det här fallet handlar det om att vi kommer att börja med automatiska texter skrivna utifrån en viss kommun. Då kommer vi välja en sajt som inte har så många kommuner, men det kommer i nästa steg. Först måste vi se att det fungerar.

Mittmedia sträcker sig från Örnsköldsvik till Gävle. Några av koncernens tidningar är Sundsvalls Tidning, Falu Kuriren, Tidningen Ångermanland och Hudiksvalls Tidning.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.