Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Mittmedia och Promedia går ihop

Publicerad: 22 December 2015, 15:12
Uppdaterad: 22 December 2015, 15:19

Mittmedia köper stora delar av aktierna i Promedia av Eskilstuna-Kuriren.


I våras tog Mittmedias ägarbolag Mittmedia Förvaltnings och Eskilstuna-Kuriren tillsammans över ägandet av Promedia när Liberala Tidningar delades upp. Mittmedia Förvaltnings blev då huvudägare i Promedia med cirka 55,5 procent av aktierna.

Nu slås Mittmedia och Promedia ihop, vilket innebär att koncernen får totalt 28 lokala dagstidningar, fem tidningstryckerier, en distributionsrörelse samt flera gratistidningar och digitala medier.

Detta framgår av ett pressmeddelande. Förvärvet, som har genomförts med en ”kombination av nyemitterade aktier i Mittmedia samt finansiella medel”, innebär att Mittmedia Förvaltnings nu äger 91,5 procent av den nya koncernen och Eskilstuna-Koncernen äger 8,5 procent.

– Branschen förändras snabbt och konsolidering är ett sätt att stå starkare inför framtiden. Det här är en naturlig fortsättning på affären vi gjorde med Stampen tidigare i år. Både Nerikes Allehanda och Vestmanlands Läns Tidning har stolta liberala traditioner och är större än någon av Mittmedias nuvarande tidningar. Det ger stora möjligheter att ha dem och övriga Promedia-tidningar i samma grupp som våra 18 tidningar, säger Lars Leijonborg, ordförande i Mittmedia Förvaltnings, i ett pressmeddelande.

Den nya koncernen, som går under namnet Mittmedia, får också en ny ledning. Thomas Peterssohn sitter kvar som vd och får sällskap av Promedias avgående vd Per Bowallius som blir ny försäljningschef i Mittmedia. AnnaKarin Lith blir redaktionell chef i koncernen.

Mittmedias fastighetsrörelse stannar kvar i ägarbolaget Mittmedia Förvaltnings. Eskilstuna-Kurirens medieverksamhet Sörmlands Media ingår inte heller i köpet. Den digitala byrån Adeprimo, som har ägts av Eskilstuna-Kuriren ingår dock i köpet.

Sedan i våras har Mittmedia och Schibsted legat i förhandlingar om att bilda en gemensam ny mediekoncern där planen var att Svenska Dagbladet och Mittmedias 18 tidningar skulle gå ihop. Den affären gick i stöpet.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.