Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Mittmedia får Google-miljoner till ny app

Publicerad: 3 mars 2016, 14:23
Uppdaterad: 3 mars 2016, 14:40

Mittmedia är ett av de företag som får ta del av Googles miljoner.


Ämnen i artikeln:

MittmediaGoogle

Som Dagens Media tidigare har berättat har Google bestämt sig för att satsa 150 miljoner euro på digitala journalistiska projekt i Europa. Fyra svenska nyhetsprojekt får dela på knappt 6 miljoner kronor och det är sedan tidigare känt att svenska Bambuser är ett av dem.

Nu står det klart att Mittmedia tilldelas 1,3 miljoner kronor för sitt migrantprojekt ”innovative integration: A digital introduction to local news in a multicultural society”.

Bakgrunden till projektet är att antalet nyanlända svenskar är stort i många av de kommuner som Mittmedia bevakar. Med hjälp av en app riktad till arabisktalande i Gävle ska man nå dem.

– Jag tycker att det är viktigt. Det är en grupp – tillsammans med många andra generationens invandrare – som inte riktigt har haft den naturliga kontakten med oss medier. Det finns en stor risk att det blir ett utanförskap eftersom vi medier har en viktig del i samhället.  Det här känns som ett viktigt migrations- och demokratiprojekt. Vi vill lyssna på vad de vill ta del av, säger Daniel Nordström, chefredaktör på VLT, till Dagens Media.

Arbetsnamnet på pilotprojektet är ”Migrantmedia” och tanken är att projektet, som främst fokuserar på rörlig media, ska fortsätta på Länstidningen i Södertälje i vår med målet att utvecklas till andra språk och på andra orter där koncernen finns.

– Vi måste begränsa oss och inte ta alla språk och orter på en gång. Gävle är en bra ort att börja på med många nyanlända. Vi vill göra medskapande journalistik, helt och hållet efter deras önskemål, säger Daniel Nordström.

Vad betyder pengarna från Google för er?

– Det känns jättekul. Vi hade tänkt göra projektet oavsett pengarna men det här hjälper oss. Vi har inte någon som är arabisktalande på redaktionen i Gävle idag så vi måste få in personer med den bakgrunden och så ska vi utveckla appen.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MittmediaGoogle

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.