Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Missnöje hos Metro – har förhandlat om att bryta med TT

Publicerad: 2 September 2015, 07:23
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:52

Hela tidningsproduktionen outsourcades – och över 20 journalister sparkades. Ett år senare förhandlar Metro om att dra sig ur jätteavtalet med TT, kan Dagens Media avslöja.


Ämnen i artikeln:

TT NyhetsbyrånMetro

Metros stenhårda nedbemanning när produktionen av papperstidningen outsourcades till TT Nyhetsbyrån var en av fjolårets stora medie­nyheter – och den forne vd:n Andreas Ohlsons sista stora drag innan han avgick.

TT producerar sedan augusti 2014 Metros papperseditioner, i vad som har beskrivits som Mediesveriges största outsourcing-projekt.

”Uppdraget blir TT Nyhets­byråns största hittills och flyttar gränserna för vad en nyhetsbyrå kan leverera till en enskild kund”, skrev TT om uppdraget i maj 2014.

Merparten av Metros journalister sades upp under dramatiska former.

För TT har det varit ett prestigeuppdrag.

”Få liknande uppdrag, om ens något, finns såvitt vi vet bland våra nyhets­byråkolleger runt om i världen”, skrev TT vidare.

Nu kan Dagens Media avslöja att Metro, enligt initierade källor, har förhandlat om att bryta avtalet. Bakgrunden ska vara ett djupt missnöje med hur samarbetet med TT har fungerat, bland annat på grund av stor personalomsättning. Enligt Dagens Medias källor inledde Metro samtal med TT innan sommaren i syfte att ta sig ur avtalet.

En försvårande faktor är att avtalet enligt Dagens Medias uppgifter är konstruerat på ett sätt som gör det svårt att bryta med kort varsel.

– Våra möten med våra kunder och dialogen med dem håller vi för oss själva. Det du påstår är inget jag över huvud taget vill kommentera sanningshalten i, säger Göran Westin, redaktionell affärsutvecklare på TT Nyhetsbyrån.

Samarbetet med TT blir nu en fråga för den nytillträdde vd:n Leif Eliasson samt Eric Ljunggren, som tillträder som ny chefredaktör inom kort.

Leif Eliasson uppger att han i nuläget inte vill bryta avtalet.

– Vi har löpande kontakter med TT på alla nivåer, och vi har ett avtal med dem som vi jobbar på. Jag har inte hunnit titta på de bitarna än, men jag har inga planer på att ändra det upplägget, säger Leif Eliasson, som tillträdde på vd-posten i augusti.

Detta är en kortare version av en artikel som publiceras i Dagens Medias papperstidning #14 2015, som utkommer i dag. Prenumerant? – Läs hela artikeln digialt.

Du som väljer att prenumerera på Dagens Media får tillgång till tidningens artiklar både på papper och digitalt.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TT NyhetsbyrånMetro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.