Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Minimedia stämmer konkurrent

Publicerad: 22 April 2014, 11:44
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:40

Content marketing-bolaget OP Communication kopierade en av Minimedias artiklar. Nu kräver Schibsted-bolaget konkurrenten på drygt 41 000 kronor i skadestånd, kan Dagens Media berätta.


Ämnen i artikeln:

Minimedia

Det var på sin sajt Online News som OP Communication publicerade en artikel som är en exakt kopia av en artikel som tidigare publicerats på sajten Mediaupdate.

Mediaupdate drivs av Minimedia som nu kräver 41 664 kronor i skadestånd av OP Communication. Dessutom yrkar Minimedia på att konkurrenten ska tilldömas ett vite på 500 000 kronor om bolaget gör ytterligare intrång i upphovsrätten.

Maths Nilsson är vd på Minimedia:

– Vi har blivit plagierade många gånger under de senaste åren och vi brukar ha en generös och överseende inställning. Men vi har aldrig blivit så här ordagrant plagierade där bildlösning, rubrik, ingress, text och mellanrubriker är helt identiska med originaltexten som vår copywriter har gjort, en total textstöld, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Vi har själva gjort misstag och använt bilder där det blivit missuppfattningar om upphovsrätten, och då har vi fått göra upp i godo och ersätta upphovsmannen.

Minimedia skickade först en faktura till OP Communication. Fakturan bestreds dock av bolagets vd Oscar Kuylenstierna.

– Efter mycket funderande har vi valt att gå vidare juridiskt med detta eftersom att motparten inte ville göra upp i godo, säger Maths Nilsson.

Minimedia kräver också att OP Communication ska betala rättegångskostnaderna.

Oscar Kuylenstierna har dock en annan bild av vad som har hänt.

– Jag kan inte kommentera stämningen för jag har inte sett den än. Men vad jag kan säga är att vi fick texten från en kund som sa att han äger rättigheterna till den, säger han och fortsätter:

- Vi betraktar den här texten som en kommersiell text som beställts och betalts av kunden, som också äger upphovsrätten. Jag har inte sett något annat som tyder på motsatsen.

Oscar Kuylenstierna hävdar också att OP Communication visst erbjudit Minimedia kompensation.

– Vi erbjöd dem att göra upp i godo och betala vad vi brukar betala för en sådan här text plus lite mer som plåster på såret, men Minimedia valde en annan väg.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Minimedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.