Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

”Min uppgift är inte att hålla mediekoncerner under armarna”

Publicerad: 28 december 2012, 07:38
Uppdaterad: 21 mars 2016, 07:52

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth svarar på kraven på hjälp från landets mediekoncerner.


Dagspressen plågas av strukturomvandlingen, där såväl läsare som annonsörer flyttar från printprodukterna till digitala kanaler.

På senare tid har röster höjts om att staten ska kliva in och stötta mediehusen i omställningen. Bland annat skrev företrädare för landets S-tidningar på DN Debatt i mitten av november att det är ett problem att det nya presstödssystemet börjar gälla om först fyra år, samt att det är hög tid att införa ett omställningsstöd till dagspressen.

Nu får de kalla handen av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

”Statens roll kan inte vara att skapa en marknad för dagstidningar”, skriver hon i dag på DN Debatt.

Hon avfärdar kraven på omställningsstöd:

”Från ett antal socialdemokratiska tidningars håll drivs frågan att inrätta ett omställningsstöd. Förslagen handlar bland annat om nya regler med sänkta krav på tryckta upplagor och en lägre grad av redaktionellt innehåll för att tidningarna ska kunna få presstöd.

Men dessa förslag innebär samtidigt att de innehållsmässiga kraven som ska bidra till en mångfald av åsikter, fördjupning och granskning, skulle inskränkas. Det är inte rätt väg att gå!”

Hon betonar också att ett tilläggsdirektiv om omställningsstöd skulle försena presstödskommitténs arbete.

”Skälen är dessa: Ett omställningsstöd kräver ett tilläggsdirektiv till utredningen, remittering av betänkandet, en lagrådsremiss och en proposition till riksdagen som därefter ska behandla frågan och godkänna förslaget. Därtill krävs att EU-kommissionen godkänner förändringar som föreslås i presstödssystemet. Rent praktiskt går det alltså inte att genomföra ett omställningsstöd, som kan träda i kraft tidigare än de förslag som utredningen redan nu arbetar med. Jag kommer därför inte att medverka till att fördröja nödvändiga förändringar för ett moderniserat presstöd som en följd av ett antal tidningars krav.”

Lena Adelsohn Liljeroth avslutar med att skriva att det inte är omöjligt att hela eller delar av det nya presstödet kan komma att träda i kraft tidigare än den 1 januari 2017.

”För mig är det viktigt att hitta lösningar som möter behoven hos alla samhällsmedborgare att ta del av en press som präglas av mångfald, allsidig nyhetsförmedling, kvalitet och fördjupning”, skriver hon.

Lena Adelsohn Liljeroth tar inte upp frågorna om digitalmomsen och reklamskatt i sin debattartikel, vilket omedelbart får kritik.

"Hjälp ministern. Inte ett ord om digitalmoms eller reklamskatt", skriver Aftonbladets chefredaktör Jan Helin på Twitter.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.