fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Metros tidning uteblir – så påverkas annonsörerna

Publicerad: 26 mars 2019, 07:35

UPPDATERAD. Trots budet från säljavdelningen att det är ”business as usual” trycktes ingen tidning till tisdagen. ”Så vitt vi förstår är även Metro tagna på sängen”, säger Nicklas Grundström på IUM.

Ämnen i artikeln:

MetroChristen Ager-HanssenPHDMediacomIUMDagspress

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Metro befinner sig i en ekonomisk kris där bolaget bland annat är skyldig Skatteverket närmare nio miljoner kronor. 

Vd Christen Ager-Hanssen har sagt att man kommer dra ned på utgivningstakten av papperstidningen. Martin Hjorth, säljdirektör på Metro, sade till Dagens Media igår att verksamheten fortsätter som vanligt och budskapet till kunderna var att det är ”business as usual”. 

Idag tisdag trycktes dock aldrig någon papperstidning, vilket tryckeriet Bold Printing Stockholm bekräftar för DN. Anledningen är att Metro skulle betala för tryckningen i förskott, något tidningen inte har gjort. 

Till Expressen säger Christen Ager-Hanssen att tidningen istället bara ska ges ut på fredagar framöver. Hur den ska distribueras är inte klart men Metros vd öppnar upp för att utgivningen kan ske med post. 

När Dagens Media kontaktade en rad mediebyråer under måndagen för att höra om läget för annnonsörer svarade Nicklas Grundström, head of online display & print på IUM, att han fått information om att det inte skulle vara någon fara med utgivningen denna vecka. Samtidigt påpekade han att det är svårt att få ett definitivt besked. 

När Dagens Media ringer upp Nicklas Grundström under tisdagen säger han att mediebyråer och annonsörer inte påverkas ekonomiskt av att tidningen inte gått i tryck. En faktura betalas nämligen efter att en annons har gått i tryck. 

– Vi hamnar inte i något ekonomiskt trångmål. Men det är klart att annonsörer påverkas om man har förberett en kampanj, men en kampanj innehåller ofta flera medier än bara Metro och då får man hitta andra alternativ, säger han till Dagens Media. 

Hur allvarligt är det här?

– Alla har någonstans förstått att det här har varit på tapeten och vi håller en dialog med vår representant från Metro och så vitt vi förstår är även de tagna på sängen. Det är beklagligt att det har hänt och att en tidning med en historia som Metro inte kommer ut enligt plan. 

Vad har ni fått för besked om resten av veckan?

– Inga besked alls. 

Lotta Billing, chef för print och OOH på Mediacom, lyfter även hon att kunderna inte ska påverkas ekonomiskt av den uteblivna tidningen då betalning sker i efterskott. 

– Det som händer är att man får lägga om strategin och se över kanalval om man har Metro som en del av sin mediemix, säger hon. 

Som tillfällig lösning på den uteblivna tidningen puffar Metro via den egna sajten att det går att läsa tidningen via PDF. 

Dagens Media söker Metros säljdirektör för en kommentar. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev