måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Metros rekonstruktion stoppas – Christen Ager-Hanssen överklagar

Publicerad: 6 december 2019, 14:08

Metros rekonstruktion, som har har pågått i tio månader, stoppas.

Foto: Janne Næss

Hovrätten sätter stopp för Metros rekonstruktion, men Christen Ager-Hanssen säger till Dagens Media att beslutet ska överklagas.

Ämnen i artikeln:

MetroDagspress

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Sedan i våras har Metro genomgått en rekonstruktion. Bolaget har vid flera tillfällen fått rekonstruktionen förlängd, vilket Skatteverket har varit emot. 

Den 30 oktober lämnade Skatteverket in en överklagan till Svea Hovrätt där de krävde att rekonstruktionen skulle stoppas, vilket Dagens Media rapporterade om i förra veckan. Nu har så skett. 

– Hovrätten har fattat beslut enligt Skatteverkets yrkande. Vi önskade att rekonstruktionen skulle upphöra och så blev fallet, säger Ingela Johansson, handläggare på Skatteverket, till Dagens Media. 

Metro och vd Christen Ager-Hanssen kan dock välja att överklaga hovrättens beslut. 

När Dagens Media når Christen Ager-Hanssen säger han:

– Det stämmer. Min enda kommentar är att beslutet kommer att överklagas.

I hovrättens beslut om att avsluta rekonstruktionen står att läsa: 

”Enligt den ursprungliga rekonstruktionsplanen skulle verksamheten digitaliseras och effektiviseras samtidigt som papperstidningen Metro skulle ges ut en gång per vecka. Hovrätten konstaterar att Metro Media House AB väsentligen avvikit från denna plan genom att papperstidningen lagts ned och tidsplanen överskridits. I en sådan situation måste det till alldeles speciella skäl för att en rekonstruktion ska tillåtas fortsätta”.

Man kan även läsa att Metros omsättning i september 2019 var en knapp miljon kronor och att verksamheten går med förlust om hänsyn tas till personalkostnader.

LÄS MER: Snabbanalys: Vem blåser vem i Metroaffären? 

Bakgrunden till att Skatteverket överklagade tingsrättens beslut om fortsatt företagsrekonstruktion är att myndigheten anser att Metro inte betalar in sina skatter och avgifter i tid. 

– Den absoluta huvudsakliga anledningen att Skatteverket överklagat beslutet är att bolaget, enligt Skatteverkets uppfattning, under rekonstruktionen inte har betalt löpande skatter och avgifter. Det har betraktats som en självklarhet att det ska göras, sa Ingela Johansson, handläggare på Skatteverket, vid ett tidigare tillfälle till Dagens Media

Metro är dock av en annan uppfattning och den 25 november bestred bolaget Skatteverkets påstående om att de inte betalar skatter och avgifter i tid. Bolaget menar att samtliga skulder som dykt upp under rekonstruktionen faktiskt har reglerats. 

”Bolaget har inte ådragit sig nya skulder under företagsrekonstruktionen, utan enbart erlagt vissa betalningar vid fel datum[...]”, står det att läsa i Metros svar på Skatteverkets överklagan. 

Rekonstruktören Helena Ståbi ger en kort kommentar till dagens besked i ett mejl till Dagens Media.

– Enligt uppgift från bolaget kommer de att överklaga Hovrättens beslut, vilket överklagande jag kommer att yttra mig över, det är den enda kommentar jag har för närvarande.

LÄS MER: Metrokraschen Del 3: Trots krisen – ”Metro har en hållbar plan”
LÄS MER: Metrokraschen Del 2: Säljarna undrar fortfarande: ”Var är Metros del för det Custos sålt?

LÄS MER: Metrokraschen Del 1: Rösterna inifrån Metro: ”Folk mådde väldigt dåligt”

LÄS MER: Så gick det till när Custos tog över Metro

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev