Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Metros chefredaktör slutar

Publicerad: 25 April 2014, 06:59
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:40

Mona Johansson, tillförordnad chefredaktör på Metro, slutar, kan Dagens Media avslöja.


Ämnen i artikeln:

Metro

Efter att Per Gunne valde att lämna Metro i mars 2012 har det varit stökigt på chefredaktörsposten på landets största gratistidning.

Efter att Per Gunne slutade rekryterades Linus Paulsson som ny chefredaktör efter en långdragen rekryteringsprocess. Han valde dock att sluta efter bara ett år.

Nu väljer också Mona Johansson, som vid flera tillfällen varit tillförordnad chefredaktör, att sluta. Enligt uppgift till Dagens Media ska beskedet ha kommit plötsligt för de anställda på tidningen.

– Det stämmer, jag kände att det helt enkelt var dags. Jag har varit jättelänge på Metro och har haft en fantastisk tid på tidningen, säger hon till Dagens Media.

Mona Johansson började som redigerare på Metro redan 1996 och har sedan dess bland annat haft flera arbetsledande roller. Hon har också jobbat med Metros tidningar utomlands och har bland annat varit ensam ansvarig för Metros lansering i Chile.

– Jag kände att jag var färdig. Nu vill jag ta mig tid och fundera över vad jag ska göra framöver innan det är försent.

Mona Johansson har som sagt varit tillförordnad chefredaktör på Metro sedan Linus Paulsson slutade i oktober förra året.

Men att hon slutar på grund av att hon är missnöjd med att inte få ta över tidningen som ordinarie chefredaktör tillbakavisar hon helt.

– Nej, så är det inte. Och det här är ett val som jag har gjort, det vill jag vara tydlig med.

Vad är dina starkaste minnen från Metro?

– Nu ska jag vara nostalgisk och säga att det är åren då vi expanderade utomlands. Det var fantastiska år. Det fanns en entreprenörsanda och en äventyrsanda som var väldigt rolig att vara en del av.

Har du funderat länge på att sluta?

– Ja det är klart att jag har funderat på det. Sedan kände jag att det blev aktualiserat nu under våren. Jag känner att det här är rätt tid.

Hur känns det nu när du tagit beslutet?

– Det är blandade känslor. Det är skönt på det sättet att jag verkligen har bestämt mig. Samtidigt är det lite vemodigt eftersom att jag har varit på Metro så länge. Det är en redaktion som jag har haft en enorm lojalitet till och som jag har varit med och byggt.

Linus Paulsson har ju gått till Kinnevik där han ska jobba med pr och information, ser du ett liknande scenario framför dig?

– Jag är helt öppen och ska egentligen ägna mig åt att fundera vad jag kan tänka mig att göra. Jobbar man så intensivt som jag har gjort hinner man inte tänka efter. Men jag är som sagt öppen för alla möjliga förslag.

Mona Johansson gör sin sista dag nästa vecka. I samband med detta går nattchefen Christofer Ahlqvist in som tillförordnad chefredaktör.

– Jag önskar honom all lycka till och jag vill verkligen den här redaktionen väl. Jag hoppas allt kommer att gå bra.

Hur går det med rekryteringen av en ordinarie chefredaktör?

– Det får jag helt och hållet hänvisa till Andreas Ohlson (Metro Sveriges vd, reds anm.).

Tidigare i år kunde Dagens Media avslöja att Metros säljdirektörer i Malmö och Göteborg får sluta.

Dagens Media söker Andreas Ohlson.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.