Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Metro tar ställning: "Välkomna till Sverige"

Publicerad: 9 September 2015, 06:13
Uppdaterad: 15 Januari 2016, 14:07

Metros nye chefredaktör Eric Ljunggren om tidningen som helt ägnas åt att välkomna människorna som flyr till Sverige.


Ämnen i artikeln:

Metro

Bilden på den drunknade treåringen Alan Kurdi blev en ögonöppnare för många kring allvaret i den flyktingkatastrof som ny utspelar sig framför våra ögon.

Tidningarna rapporterar mer intensivt. Exempelvis ägnade Svenska Dagbladet hela söndagens tidning åt flyktingkatastrofen. DN inledde i helgen initiativet #jagdelar, som uppmanar svenskarna att stå upp för medmänsklighet och ta avstånd från rasism.

I går började rapporter komma om att flyktingar som tagit sig genom Europa började anlända till Malmös och Stockholms centralstationer. Frivilliga mötte dem för att säga välkommen – och för att hjälpa till med förnödenheter.

I dag, onsdag, möttes pendlarna av gratistidningen Metros ställningstagande i debatten. Hela tidningen täcks av en svensk flagga med budskapet ”Välkomna till Sverige”.

Tidningen ägnas helt åt att berätta om ”hur Sverige och svenskarna välkomnar de män, kvinnor och barn som flyr krig, terror och förtryck och är på väg hit. Och hur vi tar hand om dem som redan är här”.

Eric Ljunggren tillträdde som Metros chefredaktör i måndags, och har tillsammans med redaktionen arbetat med idén sedan dess.

– Detta kändes som det enda rätta att göra, säger han till Dagens Media.

Likt många andra nyhetsredaktioner i Sverige har Metros journalister jobbat dagligen med att rapportera om flyktingkrisen.

– När jag började i måndags och pratade med redaktionen kände vi att det var dags att byta spår och säga ”välkommen”. Detta är inte en kris som handlar om en tågstation i Budapest. Detta är vårt sätt att säga välkommen till de som kommer och till dem som redan är här.

Många har under de senaste dagarna upplevt att solidariteten med de människor som flyr från krig och förtryck har ökat, något som en Sifoundersökning publicerad av Svenska Dagbladet även visade tecken på.

Samtligt är debatten polariserad, inte minst på nätet. Något som även visar sig i kommentarsfältet på Metros webbpublicering av ”Välkomna till Sverige”.

– Detta kommer säkert att uppfattas olika av olika personer. Men antalet idioter som har hört av sig har hittills varit lågt. Vi har redan kontaktats av läsare som sagt att de suttit och gråtit på pendeltåget och blivit rörda, vilket är det bästa betyget man kan få, säger Eric Ljunggren och fortsätter:

– Jag tror att vi talar för den absoluta majoriteten av svenskarna när vi väljer medmänsklighet och värme istället för hat och rasism. Jag tror att vi talar för den absoluta majoriteten när vi säger välkomna.

Ett medvetet val i specialtidningen var att göra den så opolitisk som möjligt.

– Vi ville att den skulle handla om människor, säger Eric Ljunggren.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.