Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Metro och DN i bråk om FRA-avslöjande

Publicerad: 9 September 2013, 10:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:35

Dagens Nyheters artikel om att FRA bryter mot reglerna är gammal skåpmat. Det hävdar Metros nyhetschef Kristoffer Rengfors, som menar att hans tidning var först med avslöjandet.


Ämnen i artikeln:

MetroDagens Nyheter

I dag berättar DN att Sverige samlar in och lämnar ut enorma mängder data från internet- och teletrafik. Det innebär i praktiken att Försvarets radioanstalt, FRA bryter mot reglerna. 

Att nyheten presenteras som ett avslöjande retar gallfeber på Metros nyhetschef Kristoffer Rengfors, som hävdar att Metro avslöjade FRA-skandalen redan i somras.

– Det är mänskligt att fela. Det händer att man plockar upp uppgifter från någon annan. Men att de säljer in det som ett avslöjande är fel, säger Kristoffer Rengfors till Dagens Media.

I ett antal artiklar, varav den första publicerades den 25 juni berättar Metros reporter Frida Sundqvist att FRA prickats flera gånger för sin hantering av känsliga personuppgifter.

Den 29 juni skriver hon en uppföljning där hon påstår att FRA medvetet bryter mot bestämmelsen om att trafikdata inte får sparas mer än tolv månader genom att flytta uppgifterna till en annan databas.

När Dagens Media når Mattias Carlsson säger han att han inte kände till vad Metro skrivit.

– Jag blev kontaktad av ordföranden för SIUN i fredags och fick dokumenten faxade till mig. Sen pratade jag med Wilhelm Agrell som är professor i underrättelseanalys och skrev ett vanligt knäck utifrån det.

Han fortsätter:

– Vi påstår inte att vi gör ett avslöjande. Det här är allmänna handlingar och om någon annan har skrivit om det vet jag inte. Jag kan förstå att Metro känner sig snuvade på credden om andra tidningar refererar till oss, men det är inte vårt fel.

Det imponerar inte på Kristoffer Rengfors.

– Det är en usel ursäkt. Våra artiklar var på förstasidan  och lästes av 1,3 miljoner människor. I Almedalen hänvisade Miljöpartiet till dem. Frida är nyhetsledande på FRA-frågor. Det är tråkigt om DN ska åka snålskjuts på henne.

Dagens Nyheters redaktionschef Caspar Opitz säger till Dagens Media att de inte använt Metro som källa.

– Metro har gjort ett jättebra jobb. De vill ha credd, men vi kan inte credda en källa som vi inte har använt. Nu har vi länkat till Metro på webben. Det tycker vi är schysst.

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

MetroDagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.