torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Metro fortsätter satsa på källkritik – inrättar "Källkritikens dag"

Publicerad: 12 december 2016, 12:54

Viralgranskaren och Internetstiftelsen i Sverige lanserar "Källkritikens dag" för att uppmärksamma vikten av källkritiskt tänkande på nätet.

Ämnen i artikeln:

MetroDagspress

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

För några veckor sedan fick Metros Viralgranskaren stor uppmärksamhet för en online-video (ovan) som på ett enkelt sätt visade hur världen skulle se ut med eller utan källkritk.

Videon släpptes i samband med att Metro lanserade guiden "Källkritik på internet" tillsammans med Internetstiftelsen i Sverige.

– Det finns en grupp i samhället som behöver bli bättre på källkritik, som rasar över saker innan de har kollat upp om det verkligen stämmer. Jag tror att många kände igen sig i problemet vi ville illustrera i videon: att ett samtal blir lite skevt när den man pratar med har missförstått eller bara missat att ifrågasatta någonting man stött på online. Vi märkte att det finns ett stort sug om att prata om de här sakerna, säger Åsa Larsson, redaktör och en av grundarna av Viralgranskaren, till Dagens Media.

Nu tar Metro och Viralgranskaren nästa steg på området och inrättar "Källkritikens dag", som kommer infalla den 13 mars 2017, på Viralgranskarens treårsdag.

– Anledningen till att vi lanserar den här dagen är att vi vill gå ut ännu starkare på banan med frågan om källkritik. Vi har gjort många olika satsningar på området, varav Källkritikens dag kommer vara en av flera. Utöver det lanserar vi ett Chrome-tillägg som varnar dig för fejksajter, men lyfter det även i skolorna genom skolmaterial, fortsätter Åsa Larsson.

Vad betyder det för Metro att göra källkritiken till "sin" fråga?

– Metro är en folklig, lättläst och tillgänglig tidning. Exempelvis är det många nyanlända som läser Metro som sin första svenska tidning, så för oss finns det en demokratitanke i att lyfta källkritik-frågan. Det är folkbildande, helt enkelt.

"Källkritikens dag" kommer att pågå på nätet under hela dagen, med aktiviteter för att uppmärksamma vikten av källkritiskt tänkande på nätet.

Ett helt satt program kommer även finnas på Kulturhuset i Stockholm, dit skolklasser är välkomna att delta. På eftermiddagen och kvällen öppnas dörrarna för allmänheten med programpunkter där källkritik och bristen på källkritik att göra – konspirationsteorier, myter, missuppfattningar, propaganda och psykologin bakom varför vi låter oss luras.

På "Källkritikens dag" delar också Viralgranskaren och Internetstiftelsen i Sverige ut priset "Det gyllene förstoringsglaset" och uppmärksammar även en verksamhet eller person som arbetat för att förbättra källkritiskt tänkande hos barn och unga.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev