Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Metro: ”Bra att det blir debatt”

Publicerad: 20 Augusti 2015, 08:33
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:54

Metros chefredaktör Linnéa Jonjons svarar på kritiken kring dagens publicering av Yougovs undersökning.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaMetro

Dagens Media kunde tidigare idag berätta om den läsarstorm som nyheten om att SD är Sveriges största parti väckt. Kritiken handlar främst om att undersökningen bygger på en självrekryterad webbpanel, där alltså deltagarna själva anmäler sig till panelen, vilket gör att det råder osäkerhet kring hur pass representativt urvalet är, och dessutom kritiseras Metro för att slå fast att SD är Sveriges största parti fastän det inte avgjorts i ett val.

– En opinionsundersökning som visar sådana här resultat rör så klart om. Jag har full förståelse för att många blir upprörda över resultatet och jag tycker att fokus borde ligga på hur det har blivit så här istället, säger Linnéa Jonjons till Dagens Media.

Metro kommer även i fortsättningen av använda sig av undersökningar från Yougov.

– Vi kommer att behandla dem som vi gjort hittills. Det finns opinionsundersökningar som görs via fasta telefoner och via postutskick, medan andra görs via webbpanel. De har alla styrkor och fördelar.

– Yougov är ett stort globalt och väl ansett företag som många andra medier i världen också använder. Vi gör bedömningen att undersökningen har ett stort värde och många andra medier och också refererat till oss. Sedan är det så klart viktigt att vara transparent och tydlig med hur undersökningen görs, vilket vi och Yougov är. Vi är också tydliga med att det är en opinionsundersökning.

Metro vill med publiceringen skilda hur samhället ser ut och analysera och nyansera de problem och politiska nyanser som finns, berättar Linnéa Jonjons.

– Vi tycker att det är viktigt att skriva om politik hela året och inte bara vid val. Det har hänt mycket de senaste månaderna och att det blir debatt kring siffrorna är det bästa som kan hända.

LÄS ÄVEN

Raseri mot Metros toppnyhet om SD

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaMetro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.