Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Mentor Communication stämmer Unionen

Publicerad: 28 april 2016, 13:07
Uppdaterad: 28 april 2016, 13:42

Säljchefen fick sparken från Mentor och backades upp av Unionen som stämde Mentor. Nu har Unionen dragit tillbaka sin stämningsansökan mot Mentor och nu kommer nästa twist. Mentor stämmer nu istället Unionen på 600 000 kronor.

Ämnen i artikeln:

Unionen

Anton Äng

anton.ang@dagensmedia.se


Dagens Media har tidigare skrivit om säljchefen som fick sparken från mediehuset Mentor Communication i september 2014. Säljchefen ska bland annat ha spelat golf på arbetstid vid upprepade tillfällen.

Dessutom tog säljchefen ut ersättning från försäkringskassan samtidigt som hen arbetade och hade lön från Mentor.

Tvisten gällde huruvida avskedandet var sakligt grundat. Mötesprotokoll som Dagens Media har tagit del av visar att säljchefen, uppbackad av Unionen vid tillfället, menade att det saknades grund för avsked.

Förbundsjurist Margareta Holmberg sa då till Dagens Media att "Det har inte funnits laglig grund för att avskeda vår medlem. Arbetsgivarsidan anför att vår medlem har misskött sig i sin anställning. Men vår medlem har inte gjort något som gör att arbetsgivaren har haft anledning att avskeda".

Mentor däremot pekade på att säljchefen vid upprepade gånger brustit i Mentors interna rutiner. "Vi har upptäckt omfattande oegentligheter från hans sida, som går att dela in i ett stort antal områden", sade Mentors vd Mikael Heinig.

Unionen stämde Mentor och yrkade i ett yttrande till Arbetsdomstolen (AD) på ett skadestånd för den sparkade säljchefen på drygt 400 000 kronor den 7 april i år, åtta dagar innan huvudförhandlingen var planerad.

Nu har allting tagit en oväntad tvist.

En vecka innan huvudförhandlingen närmare bestämt den 13 april, kom beskedet att Unionen väljer att ej längre föra säljchefens talan. Ärendet avskrevs därför av AD.

Mentor och Almega/MIA kräver nu närmare 600 000 kronor av Unionen för nedlagd tid under de 20 månader som ärendet pågått.

– Jag tycker Unionen har betett sig som den gamla tidens brännvinsadvokater i det här ärendet. Säljchefen har varit överbevisad sedan dag ett, men det här händer ofta i processer mot arbetsgivare. De hade allting på bordet och trots detta försökte Unionen driva skenprocesser fram till målsnöret för att skada arbetsgivare och pressa fram skadestånd, säger Mentors vd och koncernchef Mikael Heinig till Dagens Media och fortsätter:

– Jag tycker det är ett rent missbruk av Arbetsdomstolen. Det är ett stort slöseri med skattebetalarnas pengar. Tiden vi har lagt ner på detta kommer kosta hundratusentals kronor i onödan.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev