Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Mejlbråk på Sydsvenskan om Stålhs avtal

Publicerad: 29 november 2011, 07:43
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:48

Samtidigt som Sydsvenskans styrelse ska diskutera Johan Ståhls skandalomsusade avtal riktar en tung medarbetare kritik mot tidningens redaktionsledning, som han anser böjer sig för Bonnier.


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Konflikten kring Sydsvenskans förra vd Johan Ståhls avtal fortsätter. Till Dagens Nyheter säger Jonas Bonnier att avtalet "är väldigt märkligt och helt orimligt".

I dag, tisdag, träffas styrelsen för att diskutera avtalet, som väckt stor irritation hos de anställda.

"I och med det hoppas jag att vi kan lägga detta bakom oss", skriver chefredaktören Daniel Sandström i ett internt mejl som gick ut i fredags och som dagensmedia.se tagit del av.

Vd:n Lars Dahmén har tidigare sagt till dagensmedia.se att han förstår att Sydsvenskans medarbetare, som samtidigt dras med sparkrav och uppsägningar, är upprörda.

I mejlet menar Daniel Sandström dock att avtalet egentligen är en "sak mellan Ståhl och ägarna", och att "läsarna verkar också se det så".

"Jag har inte fått ett enda mejl eller samtal från någon läsare om detta, och det känns skönt", skriver Daniel Sandström.

Det uttalandet verkar inte alla på tidningen hålla med om. I ett svar till mejlet, som gick ut till samtliga medarbetare på redaktionen igår, skriver den tunge ekonomireportern – och Rapidus förra vd – Thomas Frostberg att han inte känner igen sig i Daniel Sandströms beskrivning om att avtalet endast rör styrelsen och Johan Ståhl.

"Det är möjligt att reaktionerna inte har nått hit ut till Krusegatan, men är det någon fråga jag fått svara på när jag träffat folk utanför huset den sista veckan så är den denna. Och personerna i det lokala näringslivet är trots allt också läsare", skriver han och fortsätter:

"Jag tror tyvärr inte vi kan lägga detta bakom oss efter morgondagens styrelsemöte även om vi skulle önska det.... det blir problematiskt för det jobb vi har att göra när det inte finns en öppen informationsgivning kring vad som har hänt. Allra helst som vi i vårt dagliga journalistiska arbete aldrig nöjer oss med ett svar i stil med 'Det är en sak mellan vd och ägarna', utan begär att moderna och ansvarsfulla företag öppet ska redovisa hur villkoren ser ut. Men det gäller tydligen inte när Bonnier och Sydsvenskan är inblandade?"

Thomas Frostberg skriver vidare att han hade förväntat sig att redaktionsledningen gjort "en tydlig markering" mot styrelsen i den här frågan.

"Nu verkar det som om facket ensamt driver frågan om öppenhet, vilket felaktigt ger en bild av att detta är en fråga där fackliga intressen och företagets bästa står emot varandra", skriver han och avslutar:

"Ett fortsatt hemlighetsmakeri kommer att skada Sydsvenskans trovärdighet och varumärke".

När dagensmedia.se når Thomas Frostberg säger han:

– Det jag skrivit är egentligen ganska uppenbart. Ett medieföretag måste föregå med gott exempel när det gäller öppenhet, även om det är privatägt. Jag skulle tro att varenda journalist både på Sydsvenskan och andra medier står bakom det.

I mejlet som Daniel Sandström skickat till de anställda skriver han också att tidningen tvingas lägga ned Sydsvenskan Live, ett ställe dit läsare kan komma och prova på hur det är att vara journalist. Dessutom dras korrespondenttjänsten i Köpenhamn in. I fortsättningen ska någon på inrikesredaktionen ansvara för bevakningen av staden, enligt mejlet.

Martin Schori

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.