Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Mejeriet: "Ett uruselt, gubbsjukt skämt"

Publicerad: 8 December 2011, 08:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:44

Katrineholms-Kuriren påstod att det skulle serveras "flensost" på Nobelfesten. Nu rasar mejeriet mot tidningen.


Ämnen i artikeln:

Katrineholms-Kuriren

Efter att dagensmedia.se under gårdagen uppmärksammade Katrineholms-Kurirens artikel "Flensost serveras på Nobelfesten" har många skrattat gott – och artikeln är en av de mest delade på Twitter och Facebook i år.

Men det finns en person som inte är road.

– Jag tycker att det är en otroligt dålig rubrik och jag tror också att journalisten som skrev artikeln blev ganska stött av att någon förstör så här, säger Kerstin Jürss, på Jürss Mejeri i Flen.

För sju år sedan grundade hon Jürss Mejeri tillsammans med sin man Claus. Och som boende i Flen är det är inte första gången som "flensosten" kommer på tal.

– Det är inget nytt för oss. Vi bor ju i Flen och det händer att folk försöker göra sig lustiga. Men när de skriver om det i tidningen är det att ta ett steg till. Man förväntar sig att media och framför allt lokaltidningar skulle vara lite mer alerta.

Du tycker inte att det här är ett roligt skämt förstår jag.

– Det är ett uruselt och gubbsjukt skämt. Jag tror att det bara är äldre personer som sitter och fnissar åt det och tycker att det är roligt. Det är ett skämt med ett utgånget bäst-före-datum.

När Kerstin Jürss såg rubriken ringde hon omedelbart upp Katrineholms-Kurirens chefredaktör Elisabet Bäck, som fick det hett om öronen.

– Jag sa att jag inte gillade det här och att det var kränkande. Då bad hon om ursäkt och höll med om att det var en dålig rubrik. Samtidigt var hon lite dubbelbottnad och tyckte att all media är bra media.

Du håller inte med?

– Nej, vi behöver inte den uppmärksamheten och vi tycker inte alls om det här.

Enligt henne har skämtet nu fått allvarliga konsekvenser, både för familjen och för bolaget.

– Jag har svårt att förstå att en vuxen människa inte förstår konsekvenserna av att skriva en sådan här rubrik. Det är knepigt.

Vilken typ av konsekvenser har det fått?

– Våra barn har fått kommentarer på Facebook från folk som har fnissat åt skämtet och som frågar om artikeln. Det är klart att de klarar av det, men det ska de inte behöva utstå. Jag blir irriterad och skulle gärna se att tidningen själv tog konsekvensen och bad om ursäkt i en kommentar eller liknande.

Hemma i Flen håller man däremot varandra om ryggen.

– De flesta kommentarer vi har fått har varit stöttande. De som bor här förstår också att vi inte är inblandade i rubriksättningen.

Katrineholms-Kurirens Elisabet Bäck kommenterade den stora uppståndelsen kring "flensost"-rubriken i sin blogg igår.

"Bra med uppmärksamhet, kan man tycka, men jag är fortfarande skamsen över det obehag som vi åsamkat Jürss som tillverkar osten. De kände sig kränkta. Det ber jag än en gång om ursäkt för!", skriver hon.

Läs också:

Dante Thomsen


Ämnen i artikeln:

Katrineholms-Kuriren

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev