Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Medieutredarens arvode: 12 000 kronor

Publicerad: 11 mars 2015, 13:53
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:09

Hon ska leda Alice Bah Kuhnkes omtalade medieutredning. För Dagens Media berättar Anette Novak om det prestigefyllda uppdraget.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietAlice Bah Kuhnke

Igår avslöjade SvD att det blir Anette Novak som ska leda den stora utredningen som ska ligga till grund för landets framtida mediepolitik.

Officiellt presenterades nyheten på en presskonferens på Rosenbad i dag.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke som var på plats underströk vid flertalet tillfällen vikten av en modernisering av det rådande Presstödssystemet. Ministern menar att det nuvarande systemet passade en era där man var beroende av fast telefoni.

Processen att hitta en utredare har inte varit enkel och enligt SvD har flera personer tackat nej. Anette Novak ska enligt tidningen ha tackat ja först efter långa förhandlingar om arvodet.

En av de som fått frågan av Alice Bah Kuhnke är enligt Dagens Medias uppgifter medieprofessorn Ingela Wadbring. Ingela Wadbring bekräftar att hon har ”haft kontakt” med kulturdepartementet men vill varken bekräfta eller dementera uppgiften om att hon skulle ha blivit tillfrågad om att leda den mediepolitiska utredningen.

– Det vill jag inte kommentera, säger Ingela Wadbring till Dagens Media.

Varför inte?

– Sådant diskuterar man inte.

Ingela Wadbring tillträdde i februari sin nya tjänst som föreståndare för Nordicom, vid Göteborgs Universitet. Tidigare har hon varit verksam vid Mittuniveristetet

När Dagens Media träffar Alice Bah Kuhnke tillbakavisar hon uppgifterna i SvD.

– Det som stämmer är att det är många som varit intresserade, men för mig var det viktigt att inte bara hitta ett känt namn från media-Sverige. Och jag tror att det är svårt att bestrida Anette Novaks kompetens, säger hon till Dagens Media.

Anette Novak har många års erfarenhet som journalist och i ledande roller inom mediebranschen, bland annat som chefredaktör för Norran. Hon sitter även i Sveriges Radios styrelse, ett uppdrag hon lämnar eftersom det skulle kunna påverka hennes jobb i medieutredningen.

Anette Novak är också sedan augusti 2013 vd på Interactive Institute Swedish (ICT).

Att det blivit förhandlingar om arvodet togs också på presskonferensen och Anette Novak uppger att ersättningen innan skatt är 12 000 kronor i månaden. Innan arvodet förhandlades erbjöds hon 6 000 kronor i månaden för uppdraget.

Det är en lägre ersättning än den hon skulle fått för uppdragen hon lämnar.

– Eftersom jag har varit tvungen att avgå från en rad styrelser och lämna ett antal uppdrag och det här kommer ta en del tid så det är väl rimligt att jag får någon typ av ersättning, så jag kan jobba med det här dedikerat, säger hon till Dagens Media.

Vad tycker du om det som SvD skriver?

– Jag tyckte att det blev lite missvisande att  att skriva om mitt arvode på ett sättet utan att ange hur stort det var. Om jag personligen, i egenskap av journalist, hade lyft en sådan här fråga hade jag nog försökt ge hela bilden.

Vilken blir den största utmaningen för utredningen?

– Det blir att hinna göra en tillräckligt djup analys av ett så här komplext område på den korta tid vi har. Att inte missa något.

Vilka är de största motsättningarna i branschen?

– Alla som var på Meg känner väl till att debatten just nu handlar om huruvida public service är konkurrensstörande men de stora internationella giganterna stör ju mer. Så vill man prata pengar måste man även se hur det förhållandet ser ut, säger hon och fortsätter:

– Det handlar också mycket om medborgarna och att ta reda på vilka behov som finns. Och när man tittar på det går heller inte att låsa sig geografiskt vid Sveriges gränser eftersom internationella företag även påverka medborgarna.

Vilket är det största problemet just nu för mediebranschen?

– Det är för tidigt att säga. Jag ser att vi saknar mycket faktaunderlag och det är många som slänger sig med ”så här är det” i debatten, men när man börjar leta saknas det ofta underlag. Så en av de viktigaste sakerna vi ska göra är att utföra ordentliga mätningar.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.